Цілий тиждень півтора десятка осіб прожили на острові під Дніпропетровськом, харчуючись... вужами й ночуючи... на деревах. Ініціатора цих пригод Робінзони підв’язали мотузкою до дерева. Але, опинившись знову на великій землі, вони все-таки з сумом згадують ті дні.
Усі вони — учасники проекту «Wіld summer» — добровільно вирішили випробувати себе на міцність подалі від цивілізації. Як розповів організатор проекту Денис Бєлозор, ідея виникла спонтанно.
— Я просто побачив цей острів з берега Дніпра й подумав, чому б не влаштувати там змагання, — згадує він. — Учасникам це дасть змогу гарно відпочити, відчути смак перемоги й азарту.
Денис розмістив оголошення у соцмережах, роздавав листівки, розклеїв оголошення в кафе. Охочих виявилося близько сотні. Спочатку їм потрібно було написати листа: пояснити, чому хочуть потрапити в «Wіld summer», і розповісти про себе.
І от у серпні дванадцять відібраних учасників, сам Денис і відеооператор на катерах прибули на острів. Брати з собою дозволялося тільки найнеобхідніші речі, засоби гігієни, намети та каремати. Сформували дві команди. Протягом усього проекту вони змагалися між собою, брали участь у різних конкурсах, добували їжу й намагалися порозумітися з природою. Робінзони вчилися не боятися жаб, вужів, мишей, сміливо заходити в болото й боротися з комарами. Нагородою за виграш у конкурсі була їжа та реманент. Використання мобільних телефонів та Інтернету обмежувалося.
За словами учасниці проекту Анастасії Муренко, перше, що вони зробили, — це побудували житло із палиць, де можна було спати й ховатися від комарів. За кожен виграш у конкурсі команди одержували право вибрати, що вони сьогодні їстимуть на обід — гречану кашу або перлову.
— Коли каша зовсім набридала, ми готували салати та напої з різних трав, які знаходили на острові. Ловили метеликів, вужів і жаб, а потім обмінювали їх на призи. У нас навіть була своя валюта — «денчики», — згадує Анастасія. — Загалом, усе було дуже весело, ми дуже потоваришували й, зізнаюся, коли їхали, плакали. Так, ми всі мріяли про душ і смачну їжу, але те, чому ми там навчилися, — незабутнє. Насамперед, це вміння бути щасливим незалежно від обставин.
До слова, багатьом вдалося вирішити проблеми із зайвою вагою. Так, Ігор Михайлишин схуд на 4 кілограми.
— Пам’ятаю, як я ловив вужа. Це було дуже неприємно, але він виявився досить смачним, — стверджує він. — Одним із завдань організатора було побудувати житло на дереві. Цілих два дні ми майстрували оглядовий майданчик на висоті трьох метрів. Вийшло здорово, звідти відкривався чудовий краєвид!
Учасники майже не користувалися ні мобільними, ні Інтернетом. Там це було ні до чого. Лише вечорами телефонували рідним. А в прощальний вечір улаштували Денису Бєлозору справжній сюрприз, «щоб помститися» за все те, що з ними було. Його підв’язали мотузками до дерева і вимагали попросити пробачення.
На думку організатора, проект був успішним, й у майбутньому планують його продовження.
Дніпропетровська область.