У пригороді Мукачевого (Закарпатська область), на березі річки Латориця, розкинулося нічим не примітне село Нове Давидково. Але це лише на вигляд непримітне. Ніхто зі старожилів точно не пам’ятає, коли все це почалося. Одні кажуть, що вже понад 200 років тому наші діди-прадіди вирощували тут хрін. Так, хрін звичайний, по-латині Armoracіa. Місцеві жителі вважають його продуктом не тільки цінним, лікарським, а й таким, що дає непоганий заробіток.

— Колись наше село так і називалося — Хріняші, — каже житель села Іван Бабіля (на знімку вгорі). — Навіть пам’ятник годувальникові хотіли встановити. Але після страшної повені 1998 року хрін почав пропадати, щось йому заважає. Такого виробництва вже немає. Хрін потребує уваги й багато праці. Спробуй помахати сокирянкою (спеціальне знаряддя для викопування корінців). Молодь не хоче, а старі не можуть. От і зникає слава села. Я для себе кілограмів сто накопаю — і вистачає. Скажу тобі по секрету, хрін зі сметаною — це наша «віагра», і від похмілля перший засіб. А взагалі, ми дуже його любимо в різних поєднаннях. Ти рано приїхав, у листопаді починаємо копати, трапляються екземпляри до метра, а коли труть, по всьому селу «аромат» стелиться. Хоч протигаз одягай. Корінці зберігаємо в ямі, присипаній піском, три-чотири місяці — а він як свіжий. Приїжджі бізнесмени закуповують по 15—17 гривень за кіло, а в місті продають по 40.

Прогулюючись сільськими вуличками, помітив, як на присадибній ділянці ходить жінка похилого віку. Вирішив познайомитися. Пані Маргарита (на знімку) — пенсіонерка, колишня вчителька російської мови.

— Мені вже дев’яносто років, — з посмішкою каже вона, — я в сім’ї була двадцять першою, є діти, внуки, правнуки й праправнуки. От ходжу, з листя хріну збираю гусінь. Вона листя з’їдає, і корінець погано росте. А ділянка — три сотки. Доки обійду — втомлююся. Раніше мій чоловік цим займався, тепер діти з онуками. Вистачає на всю родину, а залишиться — продамо. Приємно, що нашим селом цікавляться, та ще й зі столиці. Виходить, не зникне з історії.

Цілком доступний корінець дуже корисний і чудово допомагає від застуди, радикуліту й карієсу, навіть кажуть, що японці розробляють склад зубної пасти з хріну.

Кілька рецептів від Івана Бабілі

Аджика з хріном: 2,5 кг помідорів, 500 гр. перцю ратунда, 250 гр. часнику, гіркого перцю — за смаком, сік лимона, склянка цукру, півсклянки солі. Все перекрутити на м’ясорубці, перемішати, скласти в банки — й у прохолодне місце.

Сметана з хріном: тертий хрін залити окропом, накрити кришкою й дати охолонути, змішати зі сметаною, хто як любить, додати дрібно нарізаного кропу.

Смачного!

Фото автора.