Як і прогнозував «Голос України», тиждень, що минає, попри спокійний розвиток подій, таки окреслив напрями, які визначатимуть події у наступному році.
Першим подав сигнал перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. Він, зокрема, анонсував майбутні кадрові зміни у складі уряду. Про це, правда, ще у жовтні говорив Президент Віктор Янукович, коли брав участь у засіданні Кабінету Міністрів. Тоді він попередив, що наприкінці року дехто з міністрів не усидить у своїх кріслах. І ось тепер про це вголос сказав і перший заступник Миколи Азарова.
І для цього є усі підстави. Реформи, започатковані главою держави, йдуть зі скрипом. Понад те, викликають у суспільстві не вельми радісні настрої, а часом і протестні акції. І не тільки тому, що урядовці, перед тим як розпочинати модернізацію у багатьох галузях, не проводять абсолютно ніякої роз’яснювальної роботи. А передусім тому, що владі треба було розпочинати реформування з себе. Окрім того, нинішні можновладці програють інформаційну війну опозиції, яка вміло використовує промахи урядовців і підігріває критичні настрої громадян.
Водночас складається враження, що нинішній владі бракує гнучкості. Не думаю, що арешти організаторів протестних акцій чи виписування їм штрафів, розгроми наметових містечок додадуть плюсів високопосадовцям, навпаки — лише підніматимуть градус суспільних настроїв.
Щоправда, треба визнати, що й опозиція поки що не має авторитету у пересічних громадян. І не тільки тому, що її поведінка є чудовою ілюстрацією до знаменитої байки Леоніда Глібова «Лебідь, рак і щука». Але й, насамперед, відсутністю конструктивних пропозицій щодо подальшого розвитку країни.
А тим часом невтішні новини починають надходити іззовні. Так, народний депутат від Партії регіонів Леонід Кожара днями в телеефірі підтвердив, що наступного тижня угода про асоціацію, а відтак і про зону вільної торгівлі з Європейським союзом, навіть не буде парафована. Він пояснив, що у Брюсселі чиновники Єврокомісії не встигають узгодити тексти.
А з другого боку, продовжує свій наступ на Україну і Кремль. Так, цього тижня стало відомо, що у Білокамінній відмовляються переглядати невигідну для України газову угоду. Відтак у проекті державного бюджету закладена ціна на блакитне паливо більше 400 доларів. А це означає, що, швидше за все, наступного року урядові таки знову доведеться підвищувати ціну на газ для населення, що, звичайно, не додасть балів нинішній правлячій більшості на майбутніх парламентських виборах.
Тим більше, як стало відомо цього тижня, Москва прагне отримати у власність не тільки газотранспортну мережу країни, а й висуває політичні умови. Зокрема, хоче, щоб Україна відмовилася від євроінтеграції і увійшла до Євразійського союзу.
Однак, як стверджують добре поінформовані джерела, на Банковій намагаються будь-що уникнути розвитку саме такого сценарію. Тим більше не дозволяють владі піти цим шляхом суспільні настрої в Україні. Як показують соціологічні опитування, більшість наших співвітчизників прагне інтегруватися у європейську спільноту.
Оскільки саміт Україна—ЄС відбуватиметься в день святого Миколая, то сподіватимемося, що доля таки нам зробить у цей день подарунок. Адже він потрібний не тільки владі, а й мільйонам українців.