Український художник Микола Глущенко за своє життя створив десять тисяч картин. У середньому — по одній картині за два—три дні. Така працездатність — рідкість навіть у світовому масштабі. Рідкісною була і майстерність художника.
Із частиною його доробку можуть ознайомитися жителі Рівного. Тут у галереї європейського живопису «Євро-Арт» відкрилася виставка картин Миколи Глущенка.
Художник помер 34 роки тому, але таке враження, що чим далі, тим ціннішими стають його картини. А сама постать Глущенка багато в чому й досі для дослідників — загадка. Одні вважають його радянським агентом, що передав технічні секрети нової німецької зброї та техніки. Інші — українським націоналістом, що пропагував по Європі українське мистецтво. Ще до війни дав кілька уроків малювання Гітлеру, за що той подарував Глущенку альбом акварелей.
Утім, ці химери відходять на другий план, коли йдеться про творчість. Фактично з 1944 року, коли розвідник повернувся на батьківщину й оселився у Києві, він цілковито поринув у живопис.
Останні 20 років його життя були спалахом імпресіонізму, хоча домінуючим мистецьким напрямом того часу був соцреалізм. На замовлення він ніколи не писав. Уже тяжко хворий відібрав дві сотні картин, щоб спалити, бо вони, як вважав, «не репрезентують Глущенка». Але ці роботи збереглися і потрапили до Національного художнього музею України.
 
Рівне.