«Голос України» вже повідомляв, що в Національному заповіднику «Софія Київська» нагородили переможців усеукраїнської акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

У церемонії оголошення і нагородження взяв участь заступник Голови Верховної Ради, голова оргкомітету акції «7 чудес України» Микола Томенко.
Ця акція проходить за ініціативи Фонду громадського та політичного діяча Миколи Томенка «Рідна країна». На звання семи чудес у рубриці «Замки, фортеці, палаци» претендували 138 пам’яток з усіх регіонів країни. За результатами регіональних презентацій та опитування ста експертів у галузі туризму, архітектури, історії і культури на другому етапі акції було визначено 21 фіналіста. До їх числа ввійшло по сім кращих замків, фортець і палаців, які з 22 серпня й змагалися за звання семи чудес України.
Із 22 серпня по 1 грудня 2011 року на офіційному сайті акції (www.7chudes.іn.ua) тривало відкрите інтернет-голосування. Паралельно було проведено всеукраїнське опитування експертів, в якому взяли участь члени оргкомітету акції, представники обласних оргкомітетів, керівники державних інституцій, що опікуються розвитком культури та туризму, представники туристичних операторів, фахівці в галузі історії, культури і туризму. Згідно з умовами акції, саме за результатами інтернет-голосування та опитування експертів (із розрахунку 50/50) оргкомітет і визначив переможців.
Саме за сумою інтернет- та експертного голосування визначено такі сім чудес України в рубриці «Замки, фортеці, палаци» (за абеткою): Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця (Одеська область) (3); Алупкинський (Воронцовський) палац (Крим) (5); Кам’янець-Подільська фортеця (Хмельницька область) (7); Луцький Верхній замок (Волинська область) (6); Митрополичий палац (Чернівці) (4); Палац у Качанівці (Чернігівська область) (2); Хотинська фортеця (Чернівецька область) (1).
Окрім цього, оргкомітет акції вирішив нагородити спеціальними відзнаками такі об’єкти (за абеткою): Бахчисарайський (Ханський) палац (Крим) як унікальний об’єкт культурної спадщини; Олеський замок (Львівська область) як визначний об’єкт культурної спадщини; палац Кирила Розумовського в Батурині (Чернігівська область), а також Чигиринську фортецю — резиденцію Богдана Хмельницького (Черкаська область) як визначні пам’ятки української історії.
Під час урочистого вручення заслужених нагород Микола Томенко привітав директорів цих історико-культурних об’єктів, побажав успіхів у роботі та вручив їм пам’ятні дипломи і статуетки переможців акції.
Заступник глави парламенту назвав акцію «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» успішною і висловив сподівання, що й українські громадяни, й іноземці активніше відвідуватимуть не лише топові відпочинкові місця, а й  «найкраще, що ми сьогодні маємо: замки, палаци і фортеці України».
Підсумовуючи, він повідомив: оргкомітет прийняв рішення, що наступний, четвертий, етап акції «7 чудес України» називатиметься «7 чудес України: парки України».
Прес-служба Миколи Томенка.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.