Найближчими десятиліттями клімат зазнає значних змін, що може призвести до зростання кількості екстремальних погодних явищ: повеней, посух, ураганів. Про це йдеться у спеціальній доповіді Міжурядової групи експертів з вивчення зміни клімату при ООН, пише «Сегодня». Зокрема, буде підвищуватися середня температура. Тож, за прогнозами спеціалістів, до 2100 року вона може збільшитися на 2—5 градусів.
«Якщо середня температура зросте більш як на два градуси, почнуться неконтрольовані і незворотні зміни клімату», — пояснює координатор програми зі зміни клімату Національного екоцентру Христина Рудницька.
Як зазначається в доповіді ООН, буде більше днів, в які фіксуватимуть історичні максимуми температур. У центральній Європі і Середземномор’ї очікується поширення посух, у деяких країнах Африки та Азії — часті повені. В США, країнах Карибського басейну і на дрібних тропічних островах посилиться швидкість вітру і вихорів.
Не оминув прогноз і нашу країну. «В Україні також зросте середня температура зими і літа, що призведе до почастішання екстремальних явищ. У західних регіонах будуть більш інтенсивні і часті повені, в південних можливе виникнення триваліших посух. А зростання рівня світового океану може призвести до розмивання берегових ліній наших морів і річок», — каже Рудницька.
Раніше метеорологи спрогнозували, що вже в найближчі 50 років середньорічна температура в Україні підвищиться на 2—3 градуси. І помірний клімат може перетворитися на вологий і спекотний середземноморський.