У вересні 1933-го за парти не сіли понад мільйон учнів. Тільки на Київщині того року було зафіксовано близько 330 тисяч безпритульних дітей. Вони втратили батьків чи свідомо були покинуті ними в надії, що у великому місті малеча знайде собі бодай шматочок хліба. У пам’ять про них, про померлих і ненароджених, сьогодні у столиці пройде скорботна процесія, повідомляє прес-центр Центру дослідження визвольного руху.

 

Півтисячі незапалених свічок — як символ мільйонів непрожитих життів. На кожній — чорна стрічка із ім’ям померлої дитини. Їхні імена історики віднайшли в Національній книзі пам’яті. Найстаршим із них було сімнадцять років. Найменші не прожили й семи місяців. Вони могли б вирости, могли б бути щасливими, але навічно лишились дітьми...

Скорботна хода розпочнеться о 14-й годині від станції метро «Арсенальна». До Національного меморіалу Голодомору свічки у пам’ять про загиблих дітей пронесуть незапаленими. Уже за півгодини тут має розпочатися панахида, до участі в якій запрошені представники всіх церков та релігійних організацій. І під час загальнонаціональної хвилини мовчання (рівно о 16-й годині) українці в пам’ять про померлих від Голоду 1932-33 рр. запалять мільйони свічок.

Запалають вогнем і свічки в пам’ять про дітей. Небайдужі кажуть: тоді їх могли врятувати хлібом, та не зробили цього. Сьогодні ми можемо врятувати їх і себе вічною пам’яттю про ті події.

До речі, за підрахунками істориків, під час Голодомору 1932—1933 років найбільше постраждали діти. Вони, відповідно до статистики, це — більш як 50% загиблих у ті роки.