Дедалі частіше і посли іноземних країн, і високопоставлені чиновники у Брюсселі дають зрозуміти, що парафування угоди про асоціацію України і Європейського Союзу 19 грудня може і не відбутися. Щоправда, всі посилаються на технічні труднощі, які потребують уточнень положень документа.
Одначе чимало оглядачів вважають, що так Європа демонструє своє невдоволення діями нинішньої української влади і не хоче випускати зі своїх рук один із важелів тиску на нашу країну. Зокрема, йдеться про те, що керівники держав ЄС вимагають звільнити з в’язниці колишніх високопосадовців — Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, яких вони вважають «політичними в’язнями».
Однак першим потривожив суспільство глава нашої держави, який після зустрічі з Президентом Латвії сказав, що у відносинах з Європою може бути пауза, і що таке вже, мовляв, бувало. Після поїздки у Суми, на запитання, де він перебуватиме 19 грудня, відповів, що там, де потрібно, не уточнивши при цьому, де саме.
Проте соціологічні опитування свідчать, що більше двох третин українців таки прагнуть жити разом з ЄС, а не з колишніми сусідами по Радянському Союзу. Отож відкладення парафування угоди про асоціацію з ЄС тільки додасть негатива нинішній владі, що може боляче відгукнутися для неї на майбутніх парламентських виборах. Як стверджує політолог Володимир Фесенко в інтерв’ю агентству УНІАН, посилаючись на дані опитування, навіть на Донбасі уже чверть виборців голосуватимуть «проти всіх», хоча такої графи у майбутньому бюлетені і не буде. А близько двадцяти відсотків жителів вугільного краю ще не визначилися у своїх симпатіях. А тому регіоналам є над чим замислитися.
Тим більше, що вони демонструють свою непоступливість навіть перед своїми союзниками. Вкотре перенесено об’єднавчий з’їзд Партії регіонів і «Сильної України». Як пояснюють добре інформовані джерела, Сергію Тігіпку поки що не вдається переконати керівництво Партії регіонів поділитися кріслами з його однопартійцями. І це також може боляче вдарити по рейтингу нинішніх можновладців.
Отаким непростим виявився тиждень, що минає, який породив чимало запитань, у тому числі і те, що винесене у заголовок.