Цими днями, пролітаючи в небі над Одесою, чарівливо-загадково курличуть гуси й журавлі. А це означає — у регіон з холодної тундри півострова Ямал на зимівлю в теплі краї прилітають вісники зими. Таким гостям із Росії в області раді.

Доктор біологічних наук Іван Русєв розповів, що перші зграї білолобих гусаків і рідкісних червонодзьобих казарок уже з’явилися в дельті Дністра. Тут вони вночі відпочивають в акваторії Дністровського лиману, а вдень випасаються на полях озимої пшениці. Останніми роками вони часто годуються на полях рапсу. А в минулому активно використовували заплавні луки дельти річки. Тепер, на жаль, таких місць для мігруючих гусаків практично не залишилося.
Ці далекі мігранти з арктичної тундри — з півостровів Ямал, Гидан та ін., прилетівши до України, розселяються широким фронтом на прибережних територіях та в акваторіях Причорномор’я. Якщо зима очікується сувора, основна їхня частина полетить на зимівлю до Румунії й Болгарії. Іноді вони долітають і до Греції. Точні дані про шляхи перельоту гусаків, місця зупинки для відпочинку й конкретні місця зимівель можуть дати результати супутникового мічення птахів, яке останніми роками дедалі частіше використовується з науковою метою.