Путина хамси, що мала стартувати ще в середині жовтня, так і не почалася.
«Риба ніби навмисне не хоче залишати українську частину Азовського моря і йти в сіті керченських рибалок», — розповів представник Держкомітету з рибальства Криму Олексій Макєєв.
Уже готові до виходу в море траулери й сейнери, а популярної азовської хамси досі немає. Як розповідають колишні рибалки, раніше її вихід був масовим — тільки встигай вибирати сіті. А гарний улов — це солідний прибуток, оскільки місцева рибка має великий попит і знають її далеко за межами Керчі.
Звичайно, вчені говорять про аномальну поведінку хамси протягом трьох останніх років, але нинішньої путини, яка поки що не почалася, це набуває політичного забарвлення. Місцева влада Криму має намір навіть звернутися до уряду РФ з проханням порушити питання на міждержавній українсько-російській комісії про дозвіл виходу керченських рибалок углиб Азовського моря — за межі відведеної для вилову шестимильної зони. Якщо цього не відбудеться, скаржаться у Держкомітеті з рибальства, керченські рибалки в прямому значенні слова залишаться на березі — без засобів до існування. Йдеться про рибальські господарства, а таких у Керчі налічується 14, і в кожному з них зайняті по кількасот осіб.
Нинішнього року припустимий вилов хамси встановлено в обсязі 80 тис. тонн, а на 2015 рік заплановано лише 65 тис. тонн. Путина, яка зазвичай триває кілька місяців, з середини жовтня по лютий, годує рибалок цілий рік.