Уже звичним пейзажем для мешканців мікрорайону «Перемога» в Дніпропетровську є велетенські труби Придніпровської ТЕС, які ефектно коптять небо. Від сажі й смороду спасає лише те, що житловий масив відділяє від підприємства широка смуга Дніпра.

Та ось добра новина — кількість викидів у атмосферу Придніпровська ТЕС має скоротити з нового року на 25 відсотків. У цьому, принаймні, запевнило обласну та міську владу керівництво підприємства.

На Придніпровську ТЕС, яка входить до складу ПАТ «Дніпроенерго», припадає більш як половина шкідливих викидів підприємств Дніпропетровська. Тому в рамках перевірки виконання Регіональної екологічної програми передбачено низку заходів із модернізації та використання екологічно безпечних технологій на 25 найбільших забруднювачах регіону. Кінцевим ефектом від запровадження програми має стати в 2015 році зменшення на 30 відсотків шкідливих викидів та скидів.

Загалом на Придніпровській ТЕС у рамках програми заплановано виконання 15 заходів, з яких у повному обсязі реалізовано поки що тільки один — установлено золовловлювальну установку для підвищення ступеня зв’язування оксидів сірки на енергоблоці №7. Наразі на підприємстві відбувається реконструкція електрофільтрів на енергоблоці №11. Проектом передбачено будівництво нових та відновлення працездатності старих електрофільтрів і їх введення в експлуатацію без призупинення роботи енергоблока.

Таке переоснащення, стверджують фахівці, дасть змогу знизити викиди твердих речовин та пилу. Також у рамках проекту буде розроблено та впроваджено сучасну систему екологічного моніторингу, що дозволить вести неперервний контроль за викидами забруднюючих речовин.

 

Дніпропетровськ.