У Луцьку на вулиці Кондзелевича, 5, відкрився Музей історії Луцького Хрестовоздвиженського братства XVІІ—XXІ століть. Його у старовинному приміщенні колишнього братського монастиря влаштували Волинське крайове братство Святого Апостола Андрія Первозваного та Волинський краєзнавчий музей.

Музей вибудувано на науково-архівних матеріалах та картинах відомих волинських художників Олександра Дишка і Володимира Жупанюка. Органічно доповнюють експозицію оригінальні церковні предмети з колекції Волинського краєзнавчого музею. Представлено раритетні стародруки з бібліотеки Луцького братства, документи про фінансові операції братчиків, метричні книги Хрестовоздвиженської братської церкви. Музей створено за сприяння волинських меценатів, передовсім колишнього народного депутата України, голови Волинського крайового братства Святого Апостола Андрія Первозваного Андрія Бондарчука.

Серед найбільших українських релігійно-громадських православних організацій ХVІІ століття Луцьке братство займало особливе місце. Розпочавши роботу в 1617 році в умовах відсутності власної держави, денаціоналізації і покатоличення суспільства, воно поставило перед собою складне завдання з відродження Української Православної Церкви і на цьому шляху об’єднало всі верстви волинського населення — князів і шляхту, міщан і селян. Як найбільша в тодішньому Волинському воєводстві православна організація Луцьке братство змогло на сто років зберегти «віру батьків і дідів», що ототожнювалося із самим існуванням української спільноти в тодішній Речі Посполитій. 

Членами Луцького братства було багато видатних особистостей: зокрема, архімандрит козацького Терехтемирівського монастиря Іоан Курцевич, законодавець театральної драматургії Іван Волкович, гетьман Іван Виговський, фундаторка Києво-Могилянської Академії Галшка Гулевичівна, поет Данило Братковський, іконописець Іов Кондзелевич, Юрист Петро Косач (батько Лесі Українки), історики Орест Левицький та Іван Власовський.

 

Волинська область.

Фото автора.

Старій монастирській будівлі, в якій розташовано музей Луцького братства, вже майже триста років.