В Україні прийнято новий порядок імунізації населення. Він відрізняється від попереднього календаря профілактичних щеплень і найбільш наближений до європейських стандартів, повідомляє прес-служба МОЗ. Зокрема, скасовано повторну вакцинацію проти туберкульозу в 14 років, а також у 15 років проти паротиту в юнаків і проти краснухи у дівчат.
Крім того, у новому профілактичному календарі розширено перелік рекомендованих щеплень. Зокрема, до вже існуючого списку інфекцій, що містить щеплення проти гепатиту А, гепатиту В, грипу, пневмококової інфекції та захворювань, для імунопрофілактики яких існує вакцина, зареєстрована в Україні, додано коклюш (раніше це було обов’язковим щепленням тільки для дітей), краснуха (для дорослих), епідемічний паротит (для дорослих), кір (для дорослих), менінгококова інфекція (для дітей і дорослих), папіломавірусна інфекція, ротавірусна інфекція.
Зміни стосуються і розділу «Щеплення за станом здоров’я». Так, збільшився перелік вакцин, які можуть використовуватися для щеплень проти пневмококової й менінгококової інфекцій.
Ще одним нововведенням при проведенні профілактичної вакцинації є оформлення письмової «Згоди на збір та обробку персональних даних». Таку практику застосовують у багатьох країнах Європи. Це потрібно для того, щоб як і раніше використовувати отримані дані для ведення медичної звітності, не порушуючи вимог Закону України «Про захист персональних даних».
Вл. інф.