Вечірнє засідання 5 лютого

На вечірньому засіданні парламентарії повернулися до розгляду законопроекту №1409 про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації).
Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк закликав народних обранців ухвалити законопроект, оскільки без нього прийнятий в першому читанні проект закону №1313 про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації залишиться політичною декларацією.
Народний депутат пояснив, що законопроект № 1409 передбачає легальну економію, яка утворюється в результаті запровадження заходів з енергоефективності за рахунок коштів інвесторів. Документом надається можливість бюджетним установам укладати енергосервісні договори терміном понад один рік. Тож проект закону було прийнято за основу 247 голосами.
Також Верховна Рада ухвалила проект постанови про призначення членів Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Відповідно до частини п’ятої статті 4 Закону «Про відновлення довіри до судової влади Україні» парламент призначив членами ТСК Владислава Голуба (фракція «Блок Петра Порошенка»), Олега Первомайського (фракція «Народний фронт»), Антоніну Черевко (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Тетяну Юзькову (фракція Радикальна партія Олега Ляшка) та Миколу Титаренка (фракція ВО «Батьківщина»).
Зміни до Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді), парламент ухвалив у першому читанні. Законопроект встановлює мораторій на вивезення за кордон деревини та пиломатеріалів у необробленому вигляді строком на 10 років. «Таким чином ми зможемо нарешті підняти з колін деревообробну галузь», — наголосив народний депутат Дмитро Добродомов.
Крім того, Верховна Рада 259 голосами ухвалила в цілому зміни до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України. Голова парламентського комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький розповів, що проектом пропонується встановити загальні критерії для визначення аудіовізуальної продукції, яка шкодить національній безпеці України, зокрема, прославляє збройні формування держави-окупанта. Також забороняється публічне використання такої продукції та передбачаються санкції до суб’єктів господарювання, котрі ігноруватимуть норми закону, у вигляді штрафів від 10 до 50 мінімальних заробітних плат. Закон набере чинності через два місяці після опублікування. Як зазначив Микола Княжицький, це робиться для того, щоб телеканали мали змогу закупити телесеріали іноземного виробництва, не країни-агресора, і почати виробництво українських фільмів.
Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб Верховна Рада ухвалила за основу із скороченням строків його підготовки до другого читання. Народний депутат Людмила Денісова зазначила, що проект встановлює для роботодавців за працевлаштування осіб, котрі переїхали з тимчасово окупованої території, зони проведення антитерористичної операції чи надзвичайної ситуації, компенсацію витрат на оплату праці таких громадян тривалістю до півроку, а в залежності від ситуації на ринку праці регіону — до року. Крім того, зареєстрованим безробітним надається компенсація витрат на переїзд до місцевості, де вони працюватимуть, та на проходження медичного або наркологічного огляду.
А ще парламент відхилив зміни до деяких законодавчих актів щодо застосування покарання у виді довічного позбавлення волі. Під час засідання було оголошено про створення міжфракційних депутатських об’єднань «Миколаївщина» і «Україна в НАТО», керівниками яких відповідно обрано народних депутатів Тараса Креміня (фракція «Народний фронт») і Бориса Тарасюка (фракція «Батьківщина»), та про виключення зі складу фракції Радикальної партії народного депутата Сергія Мельничука.