Цього тижня влада передусім прагнула досягти успіху на двох протилежних напрямах.

Передусім Президент Віктор Янукович у вівторок зустрівся у Донецьку зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим, а прем’єр Микола Азаров того самого дня взяв участь у зустрічі керівників урядів країн СНД у Санкт-Петербурзі.
Саме звідти прийшла інформація про те, що була підписана угода про зону вільної торгівлі Співдружності незалежних держав. Однак пізніше з’ясувалося, що угода містить низку винятків, зокрема щодо енергоносіїв і продукції металургійного комплексу. Як сказав керівник російського уряду Володимир Путін, це російські гроші, а тому ними вільно торгувати не збираються.
А вже в середу перший віце-прем’єр Андрій Клюєв провів у Брюсселі завершальний етап переговорів щодо створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Як підкреслив урядовець, після інтенсивних переговорів вдалося узгодити всі ключові проблеми.
Щоправда, проблематичним питанням залишається підписання угоди з ЄС про асоціацію. Глава української держави Віктор Янукович зазначив, що Україна — не бідний родич, а тому в угоді має бути зазначена і майбутня перспектива євроінтеграції України. Він також в інтерв’ю іноземним журналістам різко критично відгукнувся про реакцію Заходу на вирок колишньому прем’єру Юлії Тимошенко.
Тим часом Служба безпеки України продовжує розслідувати справу щодо діяльності лідера «Батьківщини» на посаді керівника Єдиних енергетичних систем України. Як відомо, ЄЕСУ заборгувало Міністерству оборони Російської Федерації 405 мільйонів доларів, які сусіди тепер вимагають, щоб їх повернула наша країна. Мовляв, держава дала відповідні гарантії.
А тим часом Верховна Рада прийняла у першому читанні проект державного бюджету на наступний рік. Окрім того, було скасовано квотування на вивезення зернових, що, безумовно, збільшить валютні надходження до країни. А ще народні обранці включили до порядку денного на наступний сесійний тиждень питання про розгляд чотирьох законопроектів щодо майбутніх парламентських виборів.
Щоправда, дехто вирішив не чекати наступної осені й добровільно покинути сесійну залу. Зокрема, представник фракції Народної партії Олег Поліщук написав заяву про складання депутатських повноважень, яку підтримав сесійний зал.
Окрім того, Володимир Литвин подякував своєму соратнику за роботу та зазначив, що той прийняв рішення зосередитись на своїй «практичній роботі».
Наступний тиждень може виявитися значно гарячішим. Зокрема, у ЗМІ поширено заяву представників студентської організації Київського політехнічного інституту. Вони попередили міністра освіти, що розпочнуть акції протесту, якщо ректор ВНЗ буде призначатися міністерством, а не обиратиметься, як раніше. Імовірно, до них приєднаються й інші студенти. І не тільки.