Депутати Івано-Франківської обласної ради затвердили Стратегію розвитку на період до 2020 року
Документ напрацьовано в межах пілотного проекту за сприяння Європейського Союзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Нагадаємо, що наприкінці минулого року, за рекомендацією департаменту регіональної політики Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Прикарпаття увійшло до переліку п’яти пілотних областей (Полтавська, Сумська, Київська, Рівненська), де реалізовуватиметься проект. З-поміж інших регіонів, Івано-Франківщина першою розробила свою стратегію за допомогою вітчизняних та європейських експертів.
Презентуючи документ, депутат та директор департаменту економіки облдержадміністрації Володимир Попович серед основних його пріоритетів назвав стійкий розвиток економіки та сільських територій, туристично-рекреаційну галузь та людський капітал. За його словами, стратегія має стати «важливим інструментом налагодження партнерства між виконавчою гілкою влади, органами місцевого самоврядування і громадами».
Нині в області розпочинатиметься робота з формування плану реалізації стратегії, який буде розрахований на три роки. Саме так, за словами експерта проекту ЄС Петра Малка, планують у Європі. «Ми переймаємо європейський досвід та принципи розробки стратегії, а також європейські цикли планування, — зазначив на сесії експерт. — Стратегічний цикл становить сім років, тактичні — три і чотири роки».
Завдяки тому, що Україна чітко обрала для себе європейський вектор розвитку, група експертів ЄС гарантує супровід реалізації Стратегії розвитку Івано-Франківської області до 2020 року. Тобто сприяння у реалізації тих проектів, які область готуватиме для отримання грантів ЄС.
З урахуванням основних положень обласної стратегії розвитку, райдержадміністраціям, виконкомам міських рад спільно з органами місцевого самоврядування рекомендовано розробити аналогічні програми для своїх територій.
До слова, програма технічної допомоги Європейського Союзу «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» є одним із ключових інструментів європейської допомоги з реформування системи управління регіональним розвитком, приведення планувальних документів державної регіональної політики до стандартів країн Європи та фінансування проектів регіонального розвитку в областях України.
 
Івано-Франківська область.