Трагедія сталася у вівторок у селі Хряцька Герцаївського району Чернівецької області. Під час здавання нормативу — бігу на 60 метрів — помер учень восьмого класу Мар’ян Минзату. Як було встановлено, дитина мала проблеми із серцем, проте медогляд не проходила. В ході розслідування вилучили медкарту хлопчика, з якої стало відомо, що й раніше у школяра були проблеми із серцем. Виявили й інших учнів, які тривалий час не проходили медичне обстеження.
— Дії педагогічних працівників суперечать постанові Кабміну від 8 грудня 2009 року, де в пункті 4 вказано, що обов’язкові медично-профілактичні огляди в навчальних закладах повинні проводитися щороку медичними працівниками в присутності батьків або осіб, що їх замінюють, — повідомив прокурор Чернівецької області Петро Коваль. — Про це йдеться і в наказі міністра охорони здоров’я України від 16 серпня 2010 року. А в інструкції про розподіл учнів на групи для занять на уроках фізкультури вказано: 
«Учні, які не пройшли медичне обстеження, до навантажень на уроках фізичної культури не допускаються, про що повинні бути поінформовані їхні батьки».
На підставі зібраних матеріалів спільно з начальником УМВС в Чернівецькій області Миколою Харабарою було прийняте рішення про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 статті 137 ККУ — «Невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, що спричинило смерть неповнолітнього». Винних можуть позбавити волі на строк до чотирьох років.
Як стало відомо, списків, за якими Мар’ян Минзату повинен був займатися у спецгрупі, не було. Але після трагедії вони одразу з’явилися. За цим фактом вже ведуть розслідування, оскільки може йтися про фальсифікацію документів.
Крім вчителів і керівництва школи відповідальність за життя дитини мали б нести батьки. Але вихованням хлопця донедавна займалася тітка, оскільки мати хлопчика перебувала за кордоном. Односельчани кажуть, що сім’ю підлітка можна назвати благополучною, хоча батько постійної роботи не має, а мати тільки нещодавно повернулася з-за кордону.