Після підготовчих робіт, що тривали півтора року, ТОВ «Енергетична інвесткомпанія» розпочала промислову розробку Мокрокалигірського родовища бурого вугілля поблизу села Лисяча Балка Катеринопільського району (на знімку).

Як стверджують експерти, покладів корисних копалин тут вистачить на тридцять років. Зольність вугілля становить майже 12 відсотків, і його використовуватимуть для виготовлення паливних брикетів.

У планах «Енергетичної інвесткомпанії» — звести протягом наступних двох років теплову електростанцію, яка працюватиме на бурому вугіллі. Місцеві жителі торік випробували у своїх оселях тепловіддачу від експериментальних брикетів і залишилися задоволеними. Власники товариства обіцяють, що ціна вугілля для мешканців Черкащини становитиме 800 гривень за тонну.

Цікаво, що першими розвідали у цій місцевості поклади корисних копалин німецькі геологи під час Другої світової війни. У нинішніх розробників родовища зберігається ксерокопія старої місцевості Мокра Калигірка — Лисяча Балка, на якій німецькою мовою позначено «Не бомбити!»

Після війни розвідку корисних копалин у Катеринопільському районі розпочали вітчизняні геологи, однак у кризові 80-ті роки минулого століття її довелося згорнути.

Фото автора.