11 жовтня суддя Родіон Кірєєв виніс вирок у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Він визнав перевищення владних повноважень колишнім керівником уряду під час підписання контрактів між «Нафтогазом України» і «Газпромом» у 2009 році. Окрім того, її визнано винною у завданні збитків вітчизняній газовій компанії на суму 1,5 мільярда гривень.
Вирок був суворим — сім років ув’язнення з позбавленням права протягом трьох років займати керівні посади в органах влади.
Реакція Заходу була прогнозована, адже представники Європейського Союзу під час саміту у Варшаві говорили прямим текстом про те, що вони будуть невдоволені таким розвитком подій.
Одним із перших зреагував на вирок Юлії Тимошенко прем’єр Великобританії Девід Кемерон, який назвав його ганебним. На його думку, керівники урядів допускають багато помилок, за що від них відвертаються виборці. Й охарактеризував процес над Юлією Тимошенко політичним. А також заявив, що він ускладнить відносини не тільки з Британією, а й з ЄС.
Подивувався такому судовому рішенню і прем’єр Росії Володимир Путін, який сказав, що не знає, за що суд виніс такий вирок Юлії Тимошенко.
Вітчизняні політологи вважають, що в оточенні глави держави Віктора Януковича перемогли «яструби». Відтак саме вони вплинули на порушення Службою безпеки України нової кримінальної справи проти Юлії Тимошенко. В її основі лист Міністерства оборони Російської Федерації про відшкодування нашою країною збитків на суму 405 мільйонів доларів, які сусідам заборгувала свого часу корпорація «Єдині енергетичні системи України». А очолювала її, як відомо, Юлія Тимошенко.
Тим часом, доки вирували пристрасті в Печерському суді, втік з України один із авторів «касетного скандалу», сумнозвісний Микола Мельниченко. Свою втечу він аргументував тим, що, мовляв, його життю і життю адвокатів загрожувала небезпека.
Проте правники висловлюють думку, що він злякався відповідальності за розголошення державних таємниць. Адже проти нього рішенням суду було відновлено кримінальну справу. Окрім того, Микола Мельниченко мав би відповідати на запитання суду в процесі над колишнім генералом міліції Олексієм Пукачем. Отож він мусив би назвати імена справжніх авторів «касетного скандалу», які, ймовірно, і стояли за вбивством Георгія Гонгадзе.
Наступного тижня Верховна Рада мала розглянути новий закон про вибори. Однак глава парламенту Володимир Литвин вважає, що його розгляд варто відтермінувати. Тим більше, що нині зареєстровано ще один законопроект і водночас треба дочекатися висновків Венеціанської комісії на проект закону, підготовлений правлячою коаліцією.
Власне, розвиток подій цього тижня засвідчить, наскільки влада зробила висновки з того, що відбувалося в країні. Зокрема, чимало колег звернули увагу на активізацію силовиків. І не тільки Служби безпеки, а й податкової міліції, яка провела обшук в офісі «афганців» і отримала у відповідь порушення кримінальної справи.