Керівники ОДА рапортують, що всі області готові на 100 відсотків
Прем’єр Арсеній Яценюк доручив головам облдержадміністрацій забезпечити з 26 жовтня підключення опалення в усіх регіонах країни. Про це він повідомив під час учорашнього розширеного засідання Кабінету Міністрів у форматі селекторної наради з головами ОДА.
«Згідно з отриманим звітом, усі області на 100 відсотків готові до включення тепла. Шість областей уже увімкнули опалення. А з 26 жовтня по всій Україні, за даними Гідрометцентру, середня температура буде нижча за 8 градусів. Це означає, що всі області повинні увімкнути опалення», — сказав він.
Також глава уряду поклав на голів облдержадміністрацій особисту відповідальність за наведення ладу в системі розрахунків за газ. До того ж А. Яценюк звернув увагу на цьогорічні тенденції до погіршення розрахунків за природний газ.
За словами прем’єра, найбільшу заборгованість, майже 4 мільярди гривень, перед «Нафтогазом» має Донецька область та 1,2 мільярда гривень — Луганська. «Тільки за 2014 рік додатковий обсяг заборгованості по цих двох областях збільшився на понад мільярд гривень», — зазначив А. Яценюк.
Щоб не зірвати опалювальний сезон, Кабмін попри цю заборгованість уже виділив 7 мільярдів гривень на компенсацію різниці в тарифах, і ці кошти вже пішли до місцевих бюджетів.
Говорячи про необхідність особистого контролю з боку голів ОДА за діяльністю облгазів, А. Яценюк звернув увагу, що люди за газ платять, гроші до облгазів надходять, але на рахунок «Нафтогазу» так і не потрапляють.
Він також повідомив, що Стокгольмський арбітраж прийняв до свого провадження справу щодо підписання тимчасової угоди між «Нафтогазом» та «Газпромом». «Поки що тимчасової угоди з Російською Федерацією не підписано, на 29 жовтня перенесено наступні перемовини. При цьому хотів би зазначити, що Стокгольмський арбітражний суд прийняв до провадження нашу додаткову позовну заяву щодо винесення тимчасового рішення у справі між «Нафтогазом» і «Газпромом».
У нас залишаються два варіанти розв’язання газової проблеми. Перший — підписання тимчасової угоди, яку ми опрацювали разом з нашими європейськими партнерами. Другий — це варіант судового вирішення цього спору. Суд може встановити тимчасову ціну і, відповідно, порядок оплати і постачання природного газу», — сказав А. Яценюк. Водночас він зауважив, що доволі скептичний в частині того, що з Росією можна відбудувати відносини.
Перший заступник голови НАК «Нафтогаз України» Сергій Перелома, інформуючи уряд про поточну ситуацію, зазначив, що з урахуванням обмеження поставок газу з боку Росії очікуване використання природного газу на період опалювального сезону 2014—2015 років становитиме майже 26 мільярдів кубометрів, що на 6,7 мільярда, або на 24,5 відсотка, менше, ніж торік. Із цього обсягу 10 мільярдів кубометрів — це газ власного видобутку, 5,7 мільярда — очікувані реверсні поставки, а решта — газ із підземних сховищ. До того ж 
С. Перелома повідомив, що загальна заборгованість підприємств теплокомуненерго перед «Нафтогазом» становить 14,1 мільярда гривень, з якої лише на 2014 рік припадає 4,5 мільярда гривень.
Про повну готовність до опалювального сезону повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський. За його словами, атомна енергетика повністю забезпечена ядерним паливом та має достатній ресурс для прийняття альтернативних рішень на випадок виникнення непередбачуваних обставин з боку постачальника.
Та хоч план виробництва електроенергії на АЕС виконано на 102,2 відсотка, прем’єр доручив керівництву «Енергоатома» прискорити будівництво нових атомних енергоблоків. 
Натомість у вугільній галузі через вторгнення російських військ на Донбас ситуація не найкраща. «Ми не можемо доставити наше вугілля на наші теплоелектростанції, тому Україна змушена закуповувати його за кордоном», — зазначив 
А. Яценюк. Зокрема, щоб пройти опалювальний сезон, нам не вистачає майже чотирьох мільйонів тонн вугілля. За словами глави уряду, вчора перший його вантаж, 84 тисячі тонн вугілля, що закуплені у Південно-Африканській Республіці, вже пройшов через Босфор.
Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.