Прибирання будинку дає змогу позбутися бруду і пилу, однак залишає без уваги набагато більше небезпечних ворогів, які загрожують не лише естетичному способу вашого житла, а й здоров’ю мешканців. Ідеться про небезпечні токсини та хімікати. Якщо пил має властивість накопичуватися сам по собі, то токсини ми приносимо в нашу домівку самі. І якщо вчасно не вжити необхідних заходів, шкода для здоров’я може виявитися щонайсерйозніша.
Американські вчені провели дослідження на предмет того, яких речовин такого роду потрібно остерігатися найбільше.
Пестициди
Різні речовини, призначені для знищення бур’янів або боротьби зі шкідниками, не повинні перебувати ні всередині, ні в найближчому оточенні вашого будинку. І не варто думати, що якщо виробники оголосили їх «природними», то ситуація дуже зміниться. У низці незалежних одне від одного досліджень було виявлено, що такі речовини можуть ставати причинами різних форм раку.
Антибактеріальне мило
Триклозан — речовина, що часто входить до складу антибактеріального мила. Небезпечні бактерії воно, можливо, і знищує, однак його використання пов’язано одразу з декількома побічними ефектами. Доведено, що триклозан порушує функції щитовидної залози, а це в перспективі може призвести до серйозних проблем, особливо якщо використовувати таке мило щодня. Хімікат також може бути причиною порушення гормонального балансу в організмі, а потрапляючи у стічні води, він не перестає виконувати свої функції і знищує там і флору, і фауну. Плюс експерти у сфері охорони здоров’я вважають, що використання такого мила сприяє зростанню бактерій, стійких до антибактеріальної терапії.
Синтетичні ароматизатори
Ароматизатори стандартно популярні серед виробників найрізноманітнішої продукції: їх можна знайти у складі миючих і дезінфікуючих засобів, освіжувачів повітря, дезодорантів, шампунів, лаків для волосся, гелів, лосьйонов, сонцезахисних кремів, мила, парфумів, порошків, ароматичних свічок і багато чого іншого. Однак під терміном «парфум» або «ароматизатор» насправді можуть приховуватися сотні різних хімічних речовин, практично кожна з яких є справжнісінькою отрутою і становить реальну загрозу організму.
Засоби для чищення
Для миття посуду, дзеркал, підлоги та інших поверхонь не варто використовувати нічого, крім ганчірочок і серветок. Практично будь-який засіб, що чистить, — це суміш небезпечних хімічних сполук, які, випаровуючись, витають у повітрі у вас удома, які ви вживаєте разом з їжею після миття посуду і які осідають на вашій шкірі. Унаслідок ці речовини потрапляють в організм, що може спровокувати різноманітні проблеми зі здоров’ям.
Одяг після хімчистки
Перхлоретилен — речовина, про яку вам потрібно знати лише два факти. Перший — це дуже шкідливий канцероген, що може призвести до порушення роботи печінки, нирок або центральної нервової системи. Другий — це основна речовина, що використовується під час хімічного чищення одягу. І не варто думати, що перхлоретилен після обробки одягу випаровується — зовсім ні, він залишається на його поверхні і зберігає всі свої шкідливі властивості.
Підготовлено за інформацією зарубіжних ЗМІ.