Укр | Рус
Пентагон відновив польоти 80% літаків F-35 після катастрофи в вересні Бойовики знову обстрілювали позиції ООС: поранено ще одного військового Болгарія не буде брати участі у "Євробаченні-2019" "Укрзалізниця" замовила собі російської фанери на 14 мільйонів У Польщі очікують на напруги у відносинах з Україною найближчим часом У Києві відреагували на рішення РПЦ: Синод йде шляхом Кремля і самоізоляції Трамп відправляє держсекретаря до Саудівської Аравії Україна не хоче асимілювати угорців з Закарпатської області - Клімкін На Хмельниччині затримали 30 чоловік, які намагалися захопити аграрну компанію У понеділок в зоні ООС загинув один військовий, двох поранено РПЦ розриває спілкування з Константинопольським патріархатом Клімкін сподівається на прийняття Радою ЄС санкцій у сфері кібербезпеки В Азовському морі стався землетрус У Петрушині відкрили дошку Петруші Стабілізація ситуації навколо Ічні триває
Загрузка...
На головну
17:09       12.10.2018

На Запоріжжі зібрали перший врожай шафрану

П'ять  років тому в селі Матвіївка під Запоріжжям родина фермера Кирила Кочергіна взялася за вирощування ягід. Утім, зізнається чоловік, самого ентузіазму задля досягнення успіху не вистачило, адже малина та полуниця має досить низьку закупівельну ціну. Додаткових витрат фермеру завдавав і засушливий клімат у регіоні. Тому Кирило почав цікавитись нішевими культурами.

Вибір зупинився на найдорожчій спеції -- шафрані. На початку серпня родина Кочергіних висадила більш як 9 тисяч цибулин.

-- Вартість однієї цибулини в роздріб  6--10 гривень -- ціна залежить від розміру і ваги. Оптом кілограм коштує 7--15 доларів. Перш ніж їх садити, підготували ґрунт. Посушливий клімат нашої області шафрану підходить. Його можна просто посадити, не поливати, нічим не підживлювати, -- розповідає Кирило Кочергін.

Перші сходи з'явились вже в 20-х числах вересня. А зацвіли рослини 1 жовтня. Цвітіння шафрану триває майже місяць. Проте вже зараз фермеру вдалося зібрати невелику кількість врожаю. Щоб отримати один грам спеції, який коштує 7 доларів, потрібно до 150 квіток. Зі своїх двох соток Кирило планує зібрати від 60 до 100 грамів шафрану. Каже, спеції продаватиме роздрібним покупцям.

-- Висушуємо його в електросушарці, де температура не перевищує 40 градусів, щоб шафран не втратив своїх лікувальних властивостей. Зараз шукаю лабораторію, яка б зробила повний аналіз якості, щоб наш шафран можна було порівняти з імпортованим, -- каже фермер.

Запорізька область.

Тетяна КУЧЕРЕНКО.