Незабаром усі потреби в електроенергії одного з районів Миколаївщини — Очаківського — будуть забезпечуватися за рахунок вітру. Для будівництва Очаківської вітро-
електростанції вже отримано всі необхідні дозволи, тут проведено транспортні та передавальні мережі й розпочато встановлення першої черги 10 вітрових енергетичних агрегатів загальною потужністю 25 МВт.
Про це розповіли на врочистій презентації інвестиційного проекту будівництва Очаківської вітроелектростанції.
За словами голови облдержадміністрації Миколи Круглова, використання вітрової енергії є однією з конкурентних переваг Миколаївщини. Робота над утіленням проекту має майже 20-річну історію. Одним із головних ентузіастів його реалізації всі ці роки виступав нинішній директор очаківського вітропарку Володимир Подгуренко.
Принагідно скажу, що ще за часів керівництва облдержадміністрацією в середині 90-х років, а потім, коли був депутатом Верховної Ради України, Микола Круглов постійно відстоював ідею будівництва на Миколаївщині вітроелектростанцій, оскільки був переконаний, що регіон має всі можливості задіяти природній резерв добування електроенергії.
Нині це підтвердили науковці. Так, відповідно до висновків міжгалузевого науково-технічного центру вітроенергетики НАН України, частина території області має високий вітроенергетичний потенціал.
Найперспективнішими майданчиками для використання енергії вітру з метою промислового виробництва електричної енергії є Очаківське та Березанське вітрополя загальною площею 4000 гектарів.
Інвестиційний проект будівництва Очаківської ВЕС оцінюється в суму понад 400 мільйонів євро.
Вітрова електростанція матиме 150 агрегатів та складатиметься із трьох вітрополів (одне — довжиною 6 кілометрів, а два інші — по 10 кілометрів). На кожному полі розміститься по 50 вітрових електричних установок із трансформаторними підстанціями.
Будівництво вітроелектро-
станції в межах території Дмитрівської, Солончаківської, Парутинської сільських рад займає площу майже 5,5 тисячі гектарів. Як зазначають спеціалісти, рідко де зустрінеться такий зручний для використання енергії вітру ландшафт, як тут — між узбережжям Дніпро-Бузького лиману та автомобільною дорогою Миколаїв—Очаків.
Загалом з допомогою німецьких та французьких інвесторів в Очаківському та Березанському районах області вже реалізують три проекти вітрових електростанцій.
Миколаївська область.