В Харкові стався черговий міліцейський конфуз. Та такий, що на «роздачу слонів» прибув сам міністр МВС. Цього разу йдеться вже не про банальне насильство над людьми під час допитів і навіть не про нові смертельні випадки у стінах райвідділів. Такого, кажуть, у міліції ще не було.
Правоохоронці, покликані боротися зі злочинністю, виявляється, успішно забезпечували її бойовою зброєю. Йдеться, за офіційними матеріалами, про декілька пістолетів, але насправді, інформують наші джерела в ГУ МВС у Харківській області, вже встановлено, що в такий спосіб було списано, а потім продано в різні руки не менш як шістдесят стволів, у тому числі й автоматичної зброї, а також боєприпасів до них.
Схема злочину проста до геніальності. Якщо пропажа зброї — це НП, то навіщо її красти, якщо можна просто списати як непридатну для результативної стрільби. Ну а далі залишається тільки скласти необхідні документи, що зброя пішла в ремонт або списана остаточно як непридатна для відновлення. Ну а самі пістолети, зрозуміло, нікуди з райвідділу не передавалися, а реалізовувалися клієнтам за досить пристойними цінами. Серед покупців були і самі співробітники міліції, і випадкові люди, тобто злочинці або потенційні злочинці.
Обласна прокуратура повідомляє: порушено кримінальну справу стосовно двох співробітників міліції за збут вогнепальної зброї. Джерела стверджують: мова йде про міліціонерів Комінтернівського району, які встигли продати понад двадцять пістолетів Макарова, два Стєчкіна, один автомат Калашникова і бронежилет його покупцеві... в подарунок. Самі міліціонери про подробиці не розказують, але натякають про те, що цифра вкраденої в такий спосіб і проданої зброї може зрости в кілька разів, і ця справа стане «братською могилою» для багатьох міліціонерів.
Керівник райвідділу, де так успішно торгували Макаровими, намагався уникнути покарання в буквальному значенні цього слова. Його затримали в аеропорту, на шляху до Москви. У сейфі начальника райвідділу нібито було знайдено величезні гроші. Крім цього, кажуть у прес-службі міліції, свою посаду втратив керівник міського управління міліції Микола Фоменко. Начальникові обласної міліції Михайлу Мартинову оголосили про неповну службову відповідність. Але це тільки початок, своїх постів можуть позбутися ще багато міліцейських офіцерів і начальників.
Харків.