Аналогів унікальним розробкам наших вчених сьогодні на планеті немає
Групою українських вчених і співробітниками київського підприємства «Авераж» розроблено новий спосіб (і пристрій) для одержання теплової енергії з електричної. У цьому разі це кераміко-вуглецеві енергозберігаючі теплові резонатори, запатентовані в Євросоюзі. Це екологічно чистий і економічний метод одержання тепла. Витрати електроенергії в півтора-три рази нижчі, ніж в аналогічних традиційних нагрівачах.
Підрахунки показують, що якщо, наприклад, на Київщині замінити електроконфорки на нові енергозберігаючі, то тільки в дитсадках, школах і лікарнях області економічний ефект становитиме близько 130 млн. грн. на рік! Про унікальні розробки в галузі енергозбереження розповідає директор ТОВ «Авераж», один із співавторів новітніх розробок Костянтин ОЛІФІРЕНКО.
— За рахунок чого виникає такий економічний ефект?
— Усі наші прилади є резонаторами інфрачервоного випромінювання, що і є додатковим джерелом енергії. В основі винаходу лежать нанотехнології. Вони дають змогу на молекулярному рівні впливати на молекули води, які, подразнюючись, починають рухатися, труться одна об одну, за рахунок чого виникає інфрачервоне випромінювання, виробляється додаткова енергія. Наші прилади вуглецево-керамічні. Там немає металу, немає магнітних наводок і багатьох інших втрат енергії, пов’язаних з використанням металевих елементів нагрівів. Вуглецева нитка, просочена спеціальними речовинами (а в цьому й полягає суть нашого винаходу), і кераміка — ось основа нашого джерела нагрівання. Вуглецева нитка й кераміка мають однакову довжину хвилі, коли вони разом, зроблені монолітом, то утворять монокристал. І що таке тіло більше, то воно більше віддає тепла. Тоненька нитка, яка знаходиться всередині керамічного резонатора, розжарюється до 1500 градусів від звичайної мережі в 220 вольтів і розігріває керамічний моноблок. Саме вона є провідником електроенергії. Ця нитка не горить. Вона могла б перегоріти за температури 1700—1800 градусів С. Але до такої температури вона не розжарюється. Закладена в кераміку, вона працює замість металу. От у цьому і є суть нашого винаходу, аналогів якого у світі немає.
— Це ж переворот у галузі теплопередачі! (На моїх очах провели невеликий експеримент: чорний шнурок, ажурно сплетений з тоненьких, схожих на шовкові, ниточок, підносять до вогню запальнички. Краї шнурочка розжарюються аж до іскор, але сам він залишається непошкодженим. Він не горів навіть на повітрі, під час вільного доступу кисню).
— Цей матеріал використовується в космічних технологіях. За ці енергозберігаючі запатентовані розробки вже сьогодні американські й німецькі фірми готові викласти до 300—350 млн. євро, щоб їх придбати. Але ми вважаємо: нехай вони купують у нас не «ноу-хау», а готову продукцію.
Нами максимально використовується тепловий потік інфрачервоного випромінювання в сприятливому для людини діапазоні. У нас є технологія виготовлення нагрівачів декількох типів різних геометричних розмірів і температурних режимів. Вони успішно використовуються в електричних водонагрівальних котлах, бойлерах, промислових і побутових конфорках (плитах), духових шафах, сушарках всіх видів тощо. Під час використання нашої технології теплові прилади з енергоефективності будуть мінімум удвічі кращі, ніж ті, які є. При цьому технологічні процеси виготовлення обладнання не змінюються. Замість спіралей і 
ТЕНів з такими ж розмірами встановлюються наші нагрівачі. Собівартість продукції практично не змінюється, окупність приладів дуже висока за рахунок економії електроенергії. Всі інші параметри залишаються ті само, що й у наявних приладах.
— І що — ваші електричні тепловиробники успішно конкурують із газовими нагрівачами?
— Звичайно. Газ подорожчав, і цей процес незворотний. Навпаки, нинішнє підвищення ціни не останнє. Але сьогодні є альтернатива. Завдяки нашим новітнім розробкам можна істотно зменшити споживання енергоносіїв, одержуючи таку ж тепловіддачу. Можете уявити ТЕН для бачка водонагріву, що замість 1,5 кіловата електроенергії споживає лише 0,5 кіловата, а нагріває воду так само? А як вам лампочка потужністю 4—6 ватів, що яскраво освітлює вхід до під’їзду, ліхтар вуличного освітлення, що «тягне» усього 40 ватів на годину, а світить, як лампа розжарювання потужністю 500 ватів, або енергозберігаючий котел, що витрачає 1,2 кіловата на годину й обігріває приміщення до 50 кв. м?
Ці винаходи запатентовано в Євросоюзі, тому наше підприємство має дозвіл на реалізацію приладів у країнах європейської співдружності. І таке співробітництво вже налагоджено.
— І уже є ринок збуту вашої продукції?
— Наша продукція сьогодні навіть більше затребувана в країнах Західної Європи, де проживає більш платоспроможне населення. Наші розробки випередили європейські на 3—4 роки. Але поки що ми ще намагаємося більше працювати для України, де живуть набагато скромніше від європейців. Адже саме нашим людям потрібно в першу чергу допомогти заощаджувати кошти сімейного бюджету. Ми хочемо запровадити в життя новітні технології тут, в Україні, і показати усьому світу, як вони працюють. Наш завод випускає 24 найменування продукції. Шість із них уже сертифіковано. Чотири нові розробки перебувають у процесі сертифікації й одержання ліцензії. Ми плануємо сертифікувати всі 24 найменування й запустити у виробництво.
— Чому про вас практично мало хто знає?
— У нас розроблена програма енергозбереження на 2010—2014 роки, що дасть змогу протягом цього періоду заощадити в Україні до 50—60 млрд. грн. Із цією програмою енергозбереження я звертався в міністерство, до депутатів Верховної Ради, до влади різного рангу. Ідею схвалювали на словах, але всі просили: «Покажи, як воно працює». І показувати потрібно було не десь у Луганській області чи Криму (там уже працює наше устаткування), а якнайближче до столиці. Ми вирішили, що Бориспіль є ідеальним стартовим майданчиком для поширення наших технологій всією Україною й усім світом. Це місто є повітряними воротами України. Та й до Києва недалеко: кожен бажаючий може приїхати на перегляд. І в Борисполі нам уже є що показати. Потрібно віддати належне міському голові Анатолію Федорчуку. Коли ми прийшли до нього із пропозицією впровадити в місті наші енергозберігаючі технології, він поставився до цього з розумінням.
— А за який час окуповуються ваші нагрівачі?
— У клубі «Ратоборець», що був серед наших перших проектів, водяного опалення не було. Розташований він в орендованому приміщенні. Ми встановили там 13 обігрівачів, які працюють від звичайної розетки. Загалом це начебто б і дорого. Але підрахунки переконують, що термін окупності встановленого устаткування становить один сезон. До того ж такий варіант є особливо цікавим для підприємств, які орендують приміщення. Адже якщо виникає необхідність переїзду на нове місце, таке «опалення» можна забрати із собою.
— А де конкретно було встановлено ваші електронагрівачі?
— У дитячому садку «Веселка» поміняли на кухні електроконфорки, в «Росинці» замінили конфорки й нагрівальні елементи духової шафи. Замінили устаткування в дитсадку «Журавонька», зробили систему опалення спортивного клубу «Ратоборець». Тільки один дитсадок, де ми поміняли конфорки й водонагрівальний бойлер, заощадить Борисполю близько 80 тис. грн. на рік.
— І які відгуки кухонних працівників про нове обладнання?
— У Бориспільському дитсадку «Росинка» одна із плит давно вже працювала нерівномірно. Старі ТЕНи на двох конфорках просто вже не могли підтримувати необхідну температуру. Раніше на кухні жінкам доводилося постійно переставляти великі каструлі, щоб закипали вони на більш гарячій конфорці, а доварювалася страва там, де менше нагрівається плита. Вони казали, що навіть не сподівалися, що так швидко може нагріватися плита, і набагато краще, ніж раніше. І вода закипає швидше, і температура кожної конфорки легко регулюється перемикачем.
Відповідно до старих нормативів потрібно 45 хвилин, поки конфорка досягне максимальної температури в 425 градусів С, а переустатковані плити так нагріваються за 33 хвилини. Потужність однієї старої конфорки становила три кіловати, а нова «тягне» усього 1,9 кіловата електроенергії на годину.
— А які ще переваги є у ваших нагрівачів?
— Наші обігрівачі не тільки економічні. Це лікувальні прилади. Всі вони працюють, не спалюючи кисень і не пересушуючи повітря. Глина містить майже всю таблицю Менделєєва — багато корисних елементів. Частота коливань глини однакова із частотою коливань організму людини.
— Для цього потрібна якась спеціальна глина?
— Так. І таку лікувальну глину ми привозимо із-за кордону, зокрема з Киргизії. Але вже маємо й свої кар’єри в Україні, де добуваємо глину, схожу за параметрами. Технологія правильного замісу глини є складовою частиною нашого винаходу. А про ефективність його цілющої дії можуть сказати фахівці. Ми маємо висновки медичних закладів, виставок медичного устаткування, продукція сертифікована Міністерством охорони здоров’я України і країн СНД.
Фото автора.
Костянтин Оліфіренко серед зразків електронагрівачів, створених за унікальною технологією.