Завод «Дніпроспецсталь» — єдиний в Україні виробник сортового прокату й кування зі спеціальних марок сталі: нержавіючої, інструментальної, швидкорізальної, підшипникової, легованої конструкційної, а також із жароміцних і прецизійних сплавів на основі нікелю. Більша частина продукції експортується до країн СНД, Європи, Америки. «Дніпроспецсталь» — унікальне підприємство, котре завжди відрізнялося високою якістю продукції та стабільним становищем на світових ринках.

У співдружності з наукою

Але всьому цьому передують дуже складні виробничі процеси. Затверджена виробнича потужність сталеплавильного виробництва — 918 тисяч тонн, прокатного виробництва — 673 тисячі тонн. Тому одне з найголовніших внутрішніх завдань підприємства — зниження собівартості продукції, що випускається.

— Розв’язання цієї проблеми поставлено в розряд найпріоритетніших завдань, — каже директор з енергетики та ремонтів Олександр Лютий. — З 2000 року на «Дніпроспецсталі» діє програма комплексного розвитку енергетики. Особливу увагу в ній приділено забезпеченню гнучкості схем резервування і зниженню витратної частини частки електроенергії в собівартості продукції.

Більшість заходів розробляють фахівці заводу в тісному співробітництві з науково-дослідними організаціями: Інститутом електродинаміки НАНУ, Інститутом газу НАНУ, Запорізькою державною інженерною академією, Запорізьким національним технічним університетом, Московським енергетичним інститутом, НДІ «Перетворювач», Українським державним інститутом із проектування металургійних заводів, енергосервісною компанією «Укреско» і низкою інших.

— Останні кілька років стали для нашого підприємства в певному сенсі переломними, — продовжує Олександр Лютий. — Робота велася на тлі правил, що постійно змінювалися, взаємовідносин споживачів із постачальниками енергоносіїв — вийшло майже 1,5 тисячі документів, що регламентують ці взаємини. Проведено комплекс заходів із зниження непродуктивних витрат стисненого повітря, що дало змогу зупинити чотири турбокомпресори на турбокомпаундній системі.

Крім того, за цей час установлено перетворювачі частоти на деяких агрегатах, що дають можливість заощаджувати до 30 відсотків електроенергії. Налагоджено міцні взаємовигідні зв’язки з лідерами в розробці й виготовленні сучасного енергозберігаючого устаткування — науково-дослідним інститутом і Запорізьким заводом «Перетворювач». Один із перетворювачів уже встановлено для забезпечення плавного пуску й зупинки унікального синхронного високовольтного двигуна на 10500 кіловольт-амперів на заготовочній кліті стану «1050» прокатного цеху. Його встановлення вартістю близько півмільйона гривень окупилося лише за вісім місяців.  

Локальне опалення

Програма комплексного розвитку енергетики «Дніпроспецсталі» передбачає скорочення споживання з кожного енергоносія. А їх на заводі — понад десяток. Значна частка припадає на теплову енергію. Знизити витрати на неї можна, поетапно переводячи підрозділи на локальні системи опалення на базі установок променистого обігріву «Геліос» і міні-котелень типу «Радан».

Додатково до впровадження локальних систем опалення введено в експлуатацію редукуючі пристрої на введеннях пари, на підприємстві застосували змішану схему теплопостачання.

Реконструйовано й систему газо- і водопостачання ПГЗ (вузол гідропідстанції) «Запоріжжя-Ліве». Систематично проводиться налагодження теплотехнічних режимів нагрівальних агрегатів, що використовують природний газ.

— «Дніпроспецсталь» — одне з перших підприємств на проммайданчику Запоріжжя, що реконструювали комерційний облік електроенергії, — каже директор з енергетики та ремонтів. — Ми перевели завод на диференційований облік електроенергії. Витрати на придбання і монтаж устаткування, налагодження роботи цієї системи становлять 700 тисяч гривень. Окупилося це за один місяць.

На обліку кожен кіловат

Програма скорочення плати за електроенергію за зонним обліком триває. Величезну роботу проведено із впровадження автоматизованої системи управління оборотним циклом окалиноутримувальних стоків прокатного цеху на базі перетворювачів частоти і витратомірів із перерозподілом навантажень агрегатів газонаповнювальної станції заводу.

Уведено в експлуатацію пристрій плавного запуску головного перетворювача агрегату обтискної кліті стану «1050» прокатного цеху, тиристорні перетворювачі на насосних агрегатах оборотного циклу газоочищень сталеплавильних цехів №2 і №3. Це дало змогу забезпечити економію електроенергії більш як на 10 відсотків.

Одночасно із цим оптимізується робота діючих агрегатів. Завершено розробку і впровадження автоматичної системи управління електричними режимами дугових печей другого стальцеху і системи лімітування електроенергії на плавку на дугових печах другого і третього стальцехів.

Надійність електропостачання підвищується щодня. Для цього провели реконструкцію системи електропостачання, водопостачання і теплопостачання ПГЗ (вузол гідропідстанції) «Запоріжжя-Ліве»

Роботу завершено — робота триває

Усе, викладене вище, — невід’ємна частина праці заводських фахівців «Розробка та впровадження ресурсозберігаючих технологій у виробництві спеціальних сталей», висунутої на здобуття Державної премії України в галузі науки й техніки в 2011 році.

— Програма 2011 року передбачає подальше впровадження тиристорної техніки, реконструкцію системи технічного обліку електроенергії, впровадження локальних систем опалення, — резюмує директор з енергетики та ремонтів «Дніпроспецсталі».

 

Запоріжжя