Об’єднали зусилля для прискорення державних закупівель ліків
 
Чому в країні немає лікарських препаратів для тяжкохворих? Хто винен та як виправити ситуацію? Ці питання обговорювали експерти під час прес-конференції. Щоправда, із заявлених організаторами чотирьох учасників заходу прийшло лише двоє — голова комісії з питань фармацевтичної галузі Громадської ради при МОЗ України Тамара Литвиненкова та керівник фонду допомоги онкохворим дітям «Краб» Лариса Лавренюк (на знімку).
 
 
Головну причину браку ліків експерти вбачають у блокуванні тендерів численними скаргами. Склад тендерного комітету, як і монопольного, залишився таким, як і минулого року. Торік тендери було проведено дуже швидко, а цьогоріч кожна скарга ставала на заваді й затягувала державні закупівлі. На думку експертів, тут мають місце політичні мотиви.
— Тендерну систему потрібно змінювати. Вона застаріла і незрозуміла в багатьох моментах. Наприклад, маємо Міністерство охорони здоров’я, а не Міністерство лікування. Тобто сама назва свідчить про те, що воно повинно охороняти здоров’я. Тут першочергову увагу потрібно звертати на попередження та профілактику захворювань, максимальне пропагування здорового способу життя. Замість тендерної системи ми неодноразово пропонували створити агентство, яке було б поза МОЗом. Бо лікарський засіб, перш ніж потрапити до тендерних пропозицій, має пройти реєстрацію і Центральний формулярний комітет. Останній визначає, що саме буде у формулярі. Далі створюється протокол лікування. І лише після такої коловерті медпрепарат можуть внести до тендерних пропозицій. Формулярний комітет підпорядкований і звітує тільки Кабінету Міністрів про те, що внесено чи виключено і чому. Тому МОЗ тут взагалі ні до чого, — наголосила Тамара Литвиненкова.
— Коли я лікую свою дитину і їй капають препарат, який був у тендерній закупівлі, то в мене є довіра, що він пройшов державну перевірку. На жаль, зіштовхнулася з тим, що було виявлено кілька препаратів, які не мають досвіду застосування в педіатрії! Вони не пройшли клінічних випробувань. Але цими препаратами фармкомпанія пропонує лікувати дітей, понад те, хоче здійснити їх закупівлю та постачання на рівні держави. Тобто провести клінічні випробування на дітях! Згідно із законами України й Конвенцією ООН про права дитини, лікувати дітей можна лише безпечними препаратами, — обурилася Лариса Лавренюк.
Слова експертів підтверджує сумна статистика благодійних організацій: 93% хворих на рак українців залишаються без препаратів, які можуть врятувати їхні життя...
 
Офіційно
 
Надію вселяють останні повідомлення прес-служби МОЗ. Відтепер Міністерство охорони здоров’я України і Антимонопольний комітет діятимуть спільно з метою прискорення державних закупівель ліків. І нині опрацьовують пропозиції на суму 1 млрд. 373 млн. грн. Станом на 15 жовтня міністерством укладено договорів на понад 495 млн. грн. (для порівняння: на 1 жовтня було укладено угоди на 107 млн. грн.). Йдеться про препарати та вироби медичного призначення за такими напрямами: доросла онкологія, дитяча гемофілія, трансплантація, ліки за програмами з репродуктивного здоров’я, ДЦП, нанізм тощо.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.