Пробний видобуток газу провели на полігоні твердих побутових відходів під Вінницею. Фахівці дійшли висновку, що метану у глибинах сміттєзвалища достатньо для промислового видобування.

Електрика з відходів

— На полігоні вже встановили газове обладнання та генератор для утилізації газу. Газ спалюватимуть і вироблятимуть електрику, — каже Ігор Корольчук, начальник управління комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради. — Маємо попередню домовленість з енергетиками. Їм продамо електрику. Виручені кошти використаємо для завершення робіт із рекультивації полігону.

Проби, взяті із шести пробурених свердловин, показали, що протягом години можна добувати триста кубометрів газу. Він утворився з побутових відходів, які впродовж тривалого часу складували на полігоні. Приблизно 65 відсотків добутого газу становить метан. «Те, що його там зібралося немало, ні в кого не викликало сумніву, — продовжує Ігор Корольчук. — Треба було дізнатися, в якій кількості вимірюються запаси газу. По-друге, встановити його якість. Робота непроста. На її виконання витратили літо й осінь. У нас у Вінниці немає навіть машин для глибинного буріння. Довелося наймати в Києві».

Свердловини обладнали необхідними пристроями. І наприкінці минулого року отримали перший газ. Його спалювали на відповідних установках, щоб перевірити якість горіння. Тільки після того німецькі фахівці провели необхідні підрахунки і сказали: «Гут!».

— Нам дали зрозуміти, що наявного в нетрях сміттєзвалища газу достатньо для промислового видобування. Принаймні такі розрахунки надали німецькі фахівці. За їхньою порадою продовжуємо роботи. Плануємо до кінця першого півріччя пробурити визначену кількість експлуатаційних свердловин. Після чого розпочнемо промислове видобування газу.

Ігор Корольчук попросив заспокоїти мешканців Стадниці: спалювання метану відбуватиметься закритим способом. Продукти горіння жодним чином не потраплятимуть в атмосферу. «Гірша ситуація була б, якби його залишили в глибинах сміттєзвалища, — наголошує співрозмовник. — Діставши його, зменшимо шкідливий вплив на атмосферу. До того ж будемо мати додаткові кошти для завершення рекультивації».

На таких полігонах можна грати в гольф

Хоч як дивно, а на полігоні вже можна побачити, як росте трава. І це за два роки рекультивації. У таке важко повірити. Зроблений знімок підтверджує сказане. Рекультивацію провели вже приблизно на 80 відсотках території полігону. Для цього завезли 17065 кв. м землі та будівельних відходів. Відремонтували під’їзні шляхи. Побутові відходи поки що продовжують завозити з Вінниці. Але їх складують тільки на визначених майданчиках. Систематично відкачують фільтрат. Обов’язковими заходами стало проведення робіт із дезінфекції території полігону. Так само виконуються інші роботи, пов’язані із забезпеченням санітарних норм. Зрештою, організовано охорону території.

На запитання, як у перспективі можна буде використати цю земельну ділянку, співрозмовник відповів, що для сільськогосподарського призначення ґрунт непридатний, хіба що для облаштування теплиць. «На Заході на таких полігонах здебільшого обладнують поля для гольфу», — додав Ігор Корольчук. Гарна пропозиція для підприємців. Тим паче що у Вінниці поки що відсутні місця для такої гри. Хоча розмови про їхнє облаштування доводилося чути не раз...

Вінницька область.

На полігоні ТБВ під Вінницею продовжують роботи з буріння свердловин для видобування... газу.

Видобутий газ перероблятимуть на електроенергію.

На рекультивованій частині полігону вже росте трава.

Фото автора.