Серед багатьох унікальних природних цінностей Карпатського біосферного заповідника, які мають світове значення, і найвища вершина України — гора Говерла. Її щорічно підкорюють десятки тисяч туристів, у тому числі багато іноземців. Для їхніх потреб адміністрація біосферного заповідника здійснює необхідні роботи з рекреаційного благоустрою території, облаштування туристичних маршрутів та місць відпочинку.
Тут, зокрема, в останні роки споруджено декілька високогірних екопунктів, де крім необхідної інформації, можна знайти притулок у негоду. А 7 липня, коли святкують День працівників природно-заповідної справи України, за участю керівників місцевих органів влади, делегацій природоохоронців із Німеччини, Австрії та Словаччини на сідловині під Говерлою урочисто відкрито інформаційно-туристичний центр «Високогір’я Карпат» (на знімку).
У двоповерховій новобудові розміщено художньо оформлені експозиції, які розкривають багато матеріалів про гори Європи і Карпати зокрема, природні і культурні цінності Чорногор та правила їх охорони, історію розвитку туризму у гуцульському регіоні, описуються туристичні маршрути у високогір’ї, особливості подорожування у горах та небезпеки, які тут можуть зустрічатись, подається багато інших корисних порад мандрівникам тощо. Крім того, інформаційно-туристичний центр надає послуги з проживання у будиночках, розміщення наметів та приготування їжі і т. д. А тим, хто успішно підкорив Говерлу, вручається диплом «Почесного екотуриста».
Відкриття інформаційно-туристичного центру у високогір’ї Карпат — лише один із кроків для реалізації завдань, визначених в указах Президента України «Про впорядкування гори Говерла та встановлення пам’ятного знака на її вершині» (2008 р.) та «Про додаткові заходи щодо розвитку природно-заповідної справи в Україні» (2009 р.). А для того, щоб перетворити Говерлу, як і все високогір’я Українських Карпат, на справжню цивілізовану туристичну мекку, потрібно ще багато попрацювати. І насамперед, як передбачено у зазначених президентських указах, забезпечити за рахунок держави реконструкцію і капітальний ремонт під’їзних та гірських автомобільних доріг, зокрема через села Богдан та Лазищину. Треба подбати про розробку з урахуванням збереження унікальних природних комплексів високогір’я схеми генерального планування та розвитку цієї території, обмежити тут суцільні вирубки лісів, розв’язати проблему транспортного сполучення для туристів, зокрема, відкрити рух пасажирського потягу за маршрутом Київ—Рахів...
Федір ГАМОР, директор Карпатського біосферного заповідника, заслужений природоохоронець України.
Рахів Закарпатської області.
Фото надано заповіднииком.