Україна добивається перегляду формули утворення ціни на російський газ і разом з урядом намагається прив’язати ціну на газ до вугілля, а не до газойля, як це зробив уряд Юлії Тимошенко. У зв’язку із цим у вівторок Президент України Віктор Янукович зустрівся в Києві з головою правління ВАТ «Газпром» Олексієм Міллером і міністром з питань палива та енергетики України Юрієм Бойком. Під час переговорів глава держави вчергове наголосив: підписана 2009 року газова угода «є некоректною по відношенню до України», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Звичайно, викликає запитання і базова ціна, і сама формула. Та формула, яка застосовується в Європі, для України абсолютно не підходить», — заявив Президент, який планує зустрітися й обговорити питання ціни на газ зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим наприкінці червня. Проте сам Медведєв під час прес-конференції 18 травня в Москві заявив, що чинні угоди з Україною по газу, підписані кілька років тому, мають виконуватися доти, доки не будуть схвалені нові пробні формати співпраці в цій галузі. Водночас він зазначив, що ціни на газ для України повинні відповідати підписаним договорам.
Нагадаємо, 13 травня Прем’єр-міністр України Микола Азаров оголосив, що Україна й Росія почали переговори про зміну формули вартості імпортованого російського газу, і Київ, який прагне стримати зростання ціни на паливо, запропонував Москві ввести у формулу ціни вугілля замість газойля.
Однак, на думку експертів, без злиття «Нафтогазу» з «Газпромом» російський монополіст на зниження ціни для України не піде. Адже ще 21 лютого глава «Газпрому» Олексій Міллер повідомив, що готовий переглянути контракти у разі, якщо «Нафтогаз України» погодиться на злиття. При цьому Москва прагне, щоб воно відбувалося на підставі оцінки активів компаній, а не доходів. Обіцяв Міллер у разі згоди Києва й максимальне завантаження нашої ГТС, однак зазначив, що «створення СП не вплине на реалізацію проекту будівництва газопроводу «Південний потік»...
У вівторок після чергової зустрічі з паном Міллером Президент України Віктор Янукович виключив потенційне злиття НАК «Нафтогаз України» і «Газпрому», запропоноване Києву не тільки Міллером, а й автором цієї ідеї — російським прем’єр-міністром Володимиром Путіним. «Якщо Україна продасть частину своїх енергетичних ресурсів, це відбудеться прозоро й на ринкових умовах. Такі великі підприємства, якими є енергетичні компанії, у найближчому майбутньому проходитимуть реєстрацію для первісної відкритої пропозиції», — сказав Віктор Янукович в інтерв’ю Bloomberg.
«У нас іде планова робота з Росією, планові переговори, Президент має домогтися, щоб було змінено те, що нам залишив попередній уряд», — прокоментувала журналістам візит Міллера радник Президента Ганна Герман, наголосивши, що завдяки зусиллям Віктора Януковича й уряду «з’явилася надія».