Волинь, яка має значні запаси підземних вод, удосталь сонячних і вітряних днів, може повністю забезпечити обігрів приміщень завдяки поновлювальним джерелам енергії. Що це цілком реально, переконує на своєму прикладі торговий дім «ВО Електрик», що в Луцьку.

Тут зловили і вітер

Цей золотавого кольору будинок вирізняється з-поміж інших у Луцьку. Тут багато незвичного для людського ока: сонячні батареї і вітрова електростанція на даху, оригінально оформлений фасад і величезне, у три поверхи, світлодіодне рекламне табло. Розташований він на одному з найжвавіших в обласному центрі перехресть: на перетині вулиць Львівської та Володимирської. Тож кожен, хто в’їжджає до Луцька з боку Львова і Володимира-Волинського, звертає увагу на цю суперсучасну споруду. А втім, відкритий у березні цього року торговий дім «ВО Електрик» усередині ще цікавіший, ніж зовні.

Його директор Олександр Волинець починає знайомство зі своїм незвичним будинком із самого верху — з даху. Там встановлено шість секцій сонячних батарей і вітрова електростанція.

— Енергії сонячних батарей досить, — розповідає господар, — щоб із травня по жовтень підігрівати за добу куб води до температури 90 градусів. Навіть холодної пори року вода підігрівається від 9 до 30 градусів. Якщо ж треба підігріти її до вищої температури, вмикаються змонтовані всередині бака електротени. Витрати енергії будуть значно менші.

Хоча того дня, коли ми відвідали «ВО Електрик», був майже штиль, роторне колесо вітрової електростанції все-таки крутилося, отже, виробляло енергію. Починає ж воно працювати за швидкості 2—3 метри на секунду. А за швидкості 10 метрів продукує за годину 10 кіловатів електроенергії. У грудні бували дні, коли швидкість вітру сягала 20 метрів, тоді потужність електростанції становила 20 кВт, а добове виробництво електроенергії сягало 300 кВт. Власної електроенергії здебільшого вистачає на освітлення приміщення і п’яти вуличних ліхтарів біля нього. До речі, у всьому будинку встановлено енергоощадні лампочки. Так на освітлення кабінету Олександра Волинця площею 30 квадратних метрів використовують світлодіодні світильники потужністю лише 36 ватів. На випадок, коли вітру немає, можна використовувати акумулятори, в яких накопичується енергія ВЕС.

Замість газу — тепло підземної води

І ще на одну цікаву деталь ми звернули увагу: в жодному із приміщень немає труб і батарей опалення. Проте тут навіть у морози тепло. Уся система обігріву змонтована під підлогою.

— За такої системи вже за температури теплоносія у трубах 34—36 градусів зимою в кімнатах підтримується комфортна температура +18—20 градусів, — пояснює Олександр Волинець. — Звичайно, потрібно, щоб будівля мала добру теплоізоляцію. Гляньте на наш майже повністю скляний фасад. Здавалося б, він мав би вихолоджувати будинок. Та це не так. Склопакети з надміцного та енергозберігаючого скла дають таку само теплоізоляцію, як і стіна з керамічної цегли завтовшки 60 сантиметрів, забезпечуючи чудовий захист від сторонніх звуків. Цікаво, але здавалося, що таке  «обличчя» будинку мало б здорожчити будівництво. Однак сталося навпаки: на оформлення фасаду ми витратили майже на чверть менше коштів, ніж за традиційних технологій.

Звідки ж береться енергія, яка обігріває цю споруду площею тисячу квадратних метрів? У підвальному приміщенні будинку розташовано тепловий насос і дві свердловини. З однієї з них із глибини 53 метри подається вода з температурою дев’ять градусів. Тепловий насос, який діє за принципом холодильника, навпаки, відбирає в неї сім градусів тепла, і вже охолоджена до двох градусів вода подається в іншу свердловину. У такий спосіб нагромаджується досить велика кількість тепла. Зазначимо: потужність встановленого тут теплового насоса становить 39 кіловатів.

— Звичайно і для роботи теплонасоса потрібно використовувати електроенергію, — пояснює директор, — але витрачається вона в такому співвідношенні: кіловат електроенергії на 5,5 кіловата теплової. Тобто, щоб обігріти в зимову пору наше приміщення площею тисячу квадратних метрів, ми витрачаємо за годину лише 5—7 кіловатів електроенергії. До речі, економимо ми ще на одному. Улітку наш тепловий насос може працювати в реверсному варіанті. Тобто у спекотний день ми подаємо холодну воду на фанкойли (вентиляторні теплообмінники). Зовні, бачите, вони схожі на звичайні кімнатні настінні кондиціонери. Але різниця між ними істотна. Кондиціонер працює на фреоні, а ми використовуємо холод води. Витрати електроенергії теж різняться: кондиціонер за годину витрачає два кіловати, фанкойл — 150 ватів. Ось я задам певний температурний режим у кабінеті і фанкойл його постійно підтримуватиме. Можемо охолоджувати приміщення і через розміщену під підлогою систему обігріву. Але тоді ви почуватиметеся тут некомфортно.

Те, що в будівлі не бракує теплової енергії, помітив ще на даху. По всьому його контуру прокладено систему піді-гріву. Тож бурульки й інші зимові «сюрпризи» тут виключено. А підігрітої сонячними батареями води влітку теж надлишок. Однак зайвої енергії тут скоро не буде. У приміщенні працює невеличке кафе, яке потребуватиме щоразу більше гарячої води. Незабаром планується відкрити два номери люкс для туристів, які приїдуть на Євро-2012.

Робіть, як ми,робіть краще за нас

І хоча основний профіль роботи «ВО Електрик» — продаж товарів електротехнічної продукції, сервісні роботи з обслуговування насосів, електромонтажні роботи, торговий дім узяв на себе ще одну важливу функцію — пропагандиста енергозбережних технологій у регіоні. Йому це успішно вдається. Як розповів директор фірми Олександр Волинець, за місяць уже надійшло сім замовлень на встановлення роторних вітрових електростанцій, жваво цікавляться волиняни й тепловими насосами, сонячними батареями.

Волинська область.

Олександр Волинець пояснює принцип роботи теплового насоса.

Торговий дім «ВО Електрик» на вулиці Фабричній, на даху якого встановлено сонячні батареї та роторну вітрову електростанцію. 

Фото автора.