Якщо такі оборудки із землею не припинити законодавчо, на будь-який наділ, що вже має власника, можуть об’явитися інші претенденти
Нещодавно Президент України Віктор Янукович видав розпорядження органам влади під контролем спеціальної комісії перевірити, як розподілялося майно громад на місцях. А українська земля належить до майна, що має постійну реальну цінність.
Обсяги незаконно розпроданої землі — національного багатства України — за роки незалежності сягнули астрономічних сум. Якщо брати грошовий еквівалент вкраденої землі, то лише в Київській області, на думку Валентини Стрілько, голови Всеукраїнського громадського об’єднання «Конгрес сприяння захисту українських земель», втрачена сума може сягати 10 млрд. доларів США!
Новітня схема незаконних оборудок із землею
Із цілого намиста найрізноманітніших засобів шахрайства із землею, що накопичилися за 20 років нашої молодої держави, цей стоїть в особливому ряду, бо показав, яке у нас недосконале земельне законодавство та контроль за використанням національних ресурсів. Більше того, ця схема згубна саме тим, що породжує в суспільстві нетерпимість, ворожість одне до одного та недовіру до влади. Але ж надзвичайно важко перевірити та встановити істину в разі, коли мала місце схема клонування земельних ділянок.
Про яку, власне, схему йдеться? З’явилася вона незабаром після введення єдиного електронного Державного земельного кадастру в 2008 році. З одного боку, це дало змогу розпочати процес землевпорядкування, а з другого — породило новітню схему махінацій із землею громадян та місцевих громад саме завдяки новітнім технологіям та недосконалості чинного законодавства. Нині в електронному земельному кадастрі, окрім номера держакта на землю, відображаються точні координати вашої ділянки — ширина, довжина — всі розміри до міліметра. З сучасними приборами та електронними технологіями це можливо. Ці дані зберігаються в базі, за ними можна легко вирахувати,  що то за земля, де вона розташована та кому належить.
Та якщо ваша земля «погано лежить» чи комусь припаде до душі, може статися таке. За допомогою технологій та корупційних зв’язків землевпорядники на замовлення рейдерів трохи зміщують координати вказаної ділянки, достатньо кількох сантиметрів неспівпадання. Старі ж координати видаляються. І все — новий клапоть землі з абсолютно новими і, що головне для шахраїв, вільними координатами до продажу готовий! Перевірити в такому разі, чи не має за землею якоїсь «історії», дуже важко, бо ті, хто таке робить, видають, звичайно, лише потрібну інформацію. За такою технологією одну й ту само, по суті, ділянку землі можуть клонувати та продавати (наділяти) по кілька разів. Тому навіть якщо ви були першим покупцем чи власником і у вас є всі паперові документи, тобто справжній держакт, ви ризикуєте залишитися ні з чим. У ліпшому разі — в судових поневіряннях загрузнути на довгі роки, що також малоприємно.
Щоб відвести від себе підозру, шахраї-корупціонери свідомо нацьковують людей одне на одного. Ті, хто прокручує такі махінації з «виділенням» земельних ділянок, роблять усе можливе, щоб вийти сухими з води. Для правосуддя вони недосяжні — така, на жаль, наша дійсність.
Із дефіцитами у нас покінчено — тепер можна купити будь-кого
Щоб бути конкретнішими, наведемо думку народного депутата України Костянтина Бондарєва, який у 2009 році очолював тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань розслідування фактів порушення посадовими особами державних адміністрацій Київської області Конституції України і чинного законодавства під час надання та переоформлення прав на земельні ділянки: «Ви думаєте земельна мафія — це хто? Це деякі голови райдержадміністрацій разом із земельними, архітектурними управліннями, проектними організаціями і ще цілою низкою структур. Адже нині ні для кого не секрет, що будь-яке землевідведення тягне за собою виготовлення солідного «талмуда», над яким працюють спеціальні підприємства. Вони ж ходять по всіх інстанціях і збирають погодження. Тобто діє таке собі «єдине вікно», куди треба сплачувати не тільки за послуги цієї організації, а й нести всі хабарі за негласно встановленими тарифами... Управу на правопорушника знайти неможливо, адже той, якщо не домовиться з податківцем, слідчим чи прокурором, підкупить суддю».
Найпоказовіший випадок стався зовсім неподалік від столиці — в селі Лісники Києво-Святошинського району. Одним із кричущих прикладів беззаконня, що відбувається із землею в Лісниках, можна вважати справу з ділянкою громадянина України Анатолія Богданенка по вул. Стежки (кадастровий номер: 3222484501:01:001:0006). У 2009 році він випадково дізнається, що його земля, разом із ділянкою, яку він успадкував ще від батька, рішенням місцевої влади (сільський голова — Ольга Сагач) розділена на кілька частин та розподілена по другому колу між іншими людьми. На їхні прізвища видано держакти, а ділянкам присвоєно нові кадастрові номери, причому дехто вже розпочав будівництво! Коли стали розбиратися, то, порівнявши плани землевідведення, виявили, що координати нових ділянок, які отримали люди, майже один до одного збігаються з координатами ділянки А. Богданенка! Так би мовити, землю нарізали вже за готовим планом, але все-таки різниця була в... кілька сантиметрів по зовнішніх кордонах (див. ілюстрацію — план накладання). За висновком експертів, це й є у всій красі метод електронного клонування землі.
Чи Господь почує усіх разом, коли так просить кожен про своє?
Як законослухняний громадянин, Анатолій Богданенко у пошуках справедливого розв’язання проблеми почав звертатися до всіх інстанцій. Він розумів, що претенденти також стали жертвами схеми клонування. Тож почали свою боротьбу і 14 осіб — так само ошуканих місцевою владою. Зрештою, на проблемну ситуацію відгукнулися народні депутати — Григорій Омельченко та Оксана Білозір.
Григорій Омельченко, докладно вивчивши ситуацію, у своєму запиті наголосив, що сільська влада діяла незаконно, вона не мала права виділяти землю А. Богданенка іншим людям та провокувати громадський конфлікт. А Оксана Білозір виступила на боці опонентів Анатолія Богданенка й вимагає у Генпрокуратури розібратися й захистити їхні майнові права.
У тих-таки Лісниках, окрім А. Богданенка, чимало тих, хто так само змушений відбиватися від нових претендентів на землю, які самі ж і є мимовільними жертвами. Показова історія з батьком трьох дітей О.А. Чорновілом. Ще у 2002 році він придбав у місцевого жителя 10 соток землі, отримав на неї держакт, побудувався... Та нещодавно на його землю з’явилися аж два нові претенденти, й обидва також із справжніми актами, отриманими в сільраді! Що це, як не яскраве підтвердження реалізації технології клонування землі, яка вже була у власності людини?
Слідство інколи постійно продовжують, щоб його ніколи не завершити...
Але дізнавшись, що земля проблемна, нові претенденти на неї, однак, відмовлятися від своїх прав, що цілком природно, не захотіли. Унаслідок маємо конфлікт між людьми, який розпалили корумповані, заздалегідь сплановані дії органів місцевої влади. Виникла парадоксальна ситуація, коли громадяни вважають винними одне одного, а не тих, хто цей безлад спричинив, хто виділяє чи продає землю по кілька разів!
Отже, маємо дуже безрадісну ситуацію, коли справжні земельні корупціонери — як у Лісниках Києво-Святошинського району або в селі Долина Обухівського району, так і в багатьох інших населених пунктах Київщини й усієї країни — залишаються безкарними. Тим самим ситуація заходить ще в глухіший кут.
То як відреагували правоохоронні органи на вищенаведені випадки? Нарешті було відкрито карну справу. За фактами незаконного виділення землі у Лісниківській сільраді слідчою групою було проведено обшук, вилучено багато речових доказів. Здавалося б, що ще треба — досліджуйте, обґрунтовуйте докази, доводьте справу до суду... Але віз і нині там. Напевно, комусь дуже на руку, щоб слідство постійно продовжувалось і якнайдовше не завершувалось?..
В’ячеслав КОВТУН, Леонід ХОМЯКОВ.