У Херсоні оприлюднено новий інтернет-ресурс, покликаний динамічно відстежувати хід виконання передвиборних обіцянок депутатами всіх рівнів.
Сайт так і озаглавлено: «Депутати та їхні обіцянки». Обітниці народних обранців до обласної ради, міських та районних рад — на видноті. Інформаційний ресурс постійно оновлюватимуть згідно із положенням нещодавно прийнятого Закону України «Про доступ до публічної інформації». Досі в області не було такої систематизованої інформації про обіцянки депутатів, які завжди бувають такими щедрими...
Експерти регіонального відділення Комітету виборців України (КВУ) також представили громадськості нову брошуру із серії «Політичний портрет Херсонщини» — «Моніторинг депутатської діяльності на Херсонщині 2006—2010 рр.».
«Віднині виборцям буде набагато легше відстежити міграції депутатів та вартість їхніх обіцянок, щоб на майбутніх виборах не наступити на ті само граблі, — каже голова обласного осередку КВУ Дементій Бєлий. — Рівень задоволення виборців передвиборними обіцянками, зрештою, визначає й остаточні результати голосування. Серед опитаних 57,2 відсотка виборців вважають, що виконання обіцянок має велике значення, а 48 відсотків респондентів припускають, що ці обітниці матимуть вирішальний вплив на рейтинг кандидатів. Цікаво, що партії, рівень задоволення виконанням обіцянок яких був вище 3 відсотків, потрапили до Херсонської міської ради».
У КВУ також відзначили певні тенденції. «Партія регіонів у кожній раді отримала більшість і тепер у неї є всі можливості для виконання програм, — нагадав Дементій Бєлий. — Але якихось суттєвих позитивних зрушень у діяльності цих самоврядних органів поки що не відбувається. Змінилась форма: сесії стали проходити значно швидше, запропоновані владою пропозиції приймаються без проблем. Але, як і раніше, депутати новообраних рад такі само малоініціативні. Опозиція до того ж стала менш помітна і через зменшення кількості її представників, і через небажання опонувати владі».
Єдиним плюсом від повернення мажоритарної системи, вважають аналітики КВУ, є поява в деяких мікрорайонах обласного центру нових благодійників, котрі можуть допомогти вирішити «певні проблеми».
Можуть. Але нерідко забувають про задеклароване благодійництво до... наступних виборів.
Херсон.