Харківське державне підприємство «Завод ім. Малишева» розпочало відправлення першої партії БТР-4 до Іраку. За словами в. о. гендиректора заводу Володимира Мазіна, завод виготовив і відправляє 20 лінійних, чотири командирські та дві медичні машини. Директор казенного підприємства «Харківське КБ з машинобудування ім. Морозова» Володимир Вакуленко додав, що з першою партією замовникові відправляють також дві ремонтні машини на базі «КРАЗа» і тренажери для навчання особового складу. Таким чином, іракська армія поповнює свій арсенал модернізованими за останнім словом військової техніки бойовими транспортними машинами та повним комплектом устаткування для їх наступного обслуговування та ремонту. Відвантаження бойових транспортних машин закінчитися цього тижня. На залізничну станцію вони йдуть своїм ходом, звідки їх завантажать на платформи й відправлять в один із морських портів України.
Попереднє керівництво ДП «Завод ім. Малишева», за словами нинішньої адміністрації підприємства, накопичило заборгованість на загальну суму 561 млн. грн. Зараз Харківська обласна прокуратура вивчає в рамках кримінальної справи, чому за наявності замовлень завод практично не працював і став боржником.
— Ці фінансові «результати» були спричинені неспроможністю попереднього керівництва організувати прибуткове виробництво, забезпечити ефективну роботу підприємства. Усе це поставило під загрозу виконання укладених заводом контрактів, — вважає Володимир Мазін.
За його словами, нова команда менеджерів приступила до докорінної реорганізації виробництва, спрямованої на зниження собівартості продукції, впровадження сучасних технологій. Робота проводиться за підтримки держконцерну «Укроборонпром». Уже погашено 8,5 млн. грн. заборгованості із зарплати. На заводі плановано повністю реконструювати виробництво, закупити нове обладнання. За попередніми розрахунками, ця програма потребуватиме 1 млрд. грн. інвестицій.
Нагадаємо, наприкінці минулого року Україна зірвала поставки зброї до Іраку згідно з підписаними контрактами. Йшлося про літаки Ан-32Б та БТР 4Е. Говорили про можливість введення штрафних санкцій з боку замовника. Але в «Укрспецекспорті» тоді заперечували їхнє запровадження. Наприкінці грудня 2010 року Міністерство оборони Іраку відмовилося прийняти партію бронетранспортерів БТР 4Е. Іракці, нібито, були не задоволені гарматами — їх виготовляли зброярі в Кам’янці-Подільському. Але сьогодні керівники проекту запевняють: претензій до української техніки немає.
— Недоробки були, — пояснює в. о. генерального директора ДП «Завод ім. Малишева» Володимир Мазін. — Але сьогодні машини прийнято — отже, всі питання знято, й більше ніяких спірних моментів із замовником не виникне. У цехах кипить робота над наступною партією.
Ще 62 машини Україна зобов’язалася поставити Іраку до кінця цього року, а до кінця наступного — замовлення має бути виконано повністю.
 
Харків.
P. S. Розповсюджена раніше інформація про поставки бойової техніки до КНДР та Ірану не відповідає дійсності.
Фото надане ДП «Завод ім. Малишева».