Планомірно, в кілька етапів
Уже другий масштабний проект із розв’язання проблем енергозбереження вінничани реалізують у своєму місті за участі і фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні.
Спочатку швейцарці допомогли вінничанам повністю оновити парк трамваїв. Протягом п’яти років передали місцевому трамвайно-тролейбусному управлінню 105 трамваїв. Вони не нові, але енергії споживають менше, ніж діючі. Та й комфортніші для пасажирів. Просторий салон, зручні крісла для сидіння. Машини мають тихіший хід. Про подарунок свідчать написи на трамваях: «Цюріх вітає Вінницю».
Тепер у Вінниці за участю швейцарців розпочали новий проект — з модернізації системи теплоенергетичного комплексу. У його реалізації допомагає вже згадана структура — Швейцарське бюро співробітництва в Україні. Заплановано реконструкцію наявних 14 котелень із заміною основного обладнання та закриття 12 малопотужних котелень з переведенням споживачів на реконструйовані котельні; будівництво 175341 метра теплових мереж із сучасними трубопроводами; встановлення 1680 індивідуальних теплових пунктів. 
— Швейцарія візьме на себе фінансування в розмірі 10—15 мільйонів швейцарських франків, — каже директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Мануель Еттер. — Конкретна цифра залежатиме від пропорційності тих фінансових ресурсів, які зможе акумулювати на реалізацію проекту друга сторона. 
— Вінниця віднайде необхідні кошти в потрібних обсягах, оскільки місто вкрай зацікавлене у тому, щоб споживати менше енергоресурсів, — каже міський голова Вінниці Володимир Гройсман. — Це дасть можливість істотно заощаджувати фінансові ресурси, які витрачаємо на оплату енергоносіїв. До того ж один із пунктів проекту передбачає впровадження технологій з використання альтернативних джерел енергії.
З метою вивчення практичного досвіду енергозбереження Вінниця має налагодити тісні партнерські стосунки з одним із енергоефективних міст Швейцарії. Побратимом міста над Південним Бугом може бути швейцарська столиця. З муніципалітетом Цюріха вінничани співпрацюють уже протягом п’яти років. 
— На відміну від проекту «Цюріхські трамваї», нова угода є комплексною, її виконання передбачено на тривалий термін, але в підсумку отримаємо дуже ефективний результат у галузі енергозберігаючих технологій — повну модернізацію всієї системи теплозабезпечення міста, — наголошує Володимир Гройсман. 
Фахівці із Швейцарії прискіпливо вивчають необхідність і можливості надання допомоги у втіленні проекту з модернізації енергетичного комплексу Вінничини. Спочатку вінничанам довелося виконати значну роботу — розробити і затвердити на сесії план оновлення енергозабезпечення міста, визначитися з конкретними ділянками робіт, провести розрахунки їхнього фінансування тощо. «Без цього з нами навіть не стали б вести мову», — уточнює міський голова Вінниці. Наводить приклад із трамваями. За його словами, швейцарці перед тим побували в багатьох містах країни, великих і малих. Вибір зупинили на Вінниці і ще декількох містах. «Але більше від нас жодне місто не отримало швейцарських трамваїв, — продовжує Володимир Гройсман. — Тільки тому, що ми виконали всі взяті зобов’язання. Такий відповідальний підхід до виконання умов угоди дав можливість продовжити співпрацю. Радіємо цьому, бо оновлення застарілої системи енергозабезпечення міста є стратегічним завданням».
Швейцарські партнери потішили вінничан ще однією гарною новиною.
— Вінниця стане одним із трьох пілотних міст, які братимуть участь у ще одному проекті, — «Енергоефективність в житловому секторі України», — наголосив Мануель Еттер. — Цей проект здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією (структура Всесвітнього банку) за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва. Головне — створити сприятливі законодавчі та фінансові умови для кредитування об’єднань співвласників житлових будинків, щоб вони мали можливість втілювати проекти енерго-
ефективності в житловому секторі. Обидва проекти доповнюватимуть один одного і будуть інтегровані в програму комплексної модернізації міської теплоенергетики. Радітимемо разом із вами, якщо в перспективі Вінниця матиме таку само систему енергозабезпечення, якою вона є в нашій столиці.
 
Вінниця.