Головними заходами «Тижня енергоефективності», який проведено в Київській області, була виїзна нарада і прес-тур, котрі відбулися у Вишневому, що неподалік столиці. Обласна держадміністрація запросила туди керівників райдержадміністрацій, міськвиконкомів, керівників підприємств теплоенергетики, об’єднань співвласників багато-квартирних будинків. Чому ці події відбулися саме у Вишневому?

Насоси будуть доступніші

По-перше, нещодавно створене місцеве підприємство налагодило випуск прогресивного обладнання, котре є досить ефективним альтернативним методом отримання тепла — так званих теплових насосів. Вони вже використовуються і для обігріву приміщень різного призначення від 300 до 1000 кв. метрів, приготування гарячої води, і для кондиціонування у спекотну пору.

Ринок теплових насосів в Україні до недавнього часу на 85 відсотків був заповнений зразками зарубіжного виробництва. Бо масове запровадження цих систем стримує їхня висока ціна. Отож організація складання насосів із комплектувальних вузлів і деталей провідних світових виробників теплової техніки у Вишневому дала змогу знизити вартість цього обладнання на 40 відсотків, а відтак — ширше використовувати їх.

Водночас тут подбали, щоб насоси мали європейські параметри якості.

На підприємстві не лише складають нове обладнання, а й проводять підготовку працівників з підбору й монтажу систем на базі своїх теплових насосів і беруть їх на обслуговування.

Регулятори також зацікавили

Під час наради її учасників ознайомили з певним досвідом застосування регуляторів споживання тепла (на знімку). Їх встановили в одному з десятиповерхових житлових будинків на 119 квартир, у приміщенні міської поліклініки і школі №2 незадовго перед нарадою.

До складу кожної із систем регулювання входить невеличкий за розміром механізм, вмонтований в трубопровід централізованої системи опалення в підвалах названих приміщень, який перекриває подачу гарячої води залежно від температури у приміщенні і за його межами. А команди на перекриття подачі тепла той механізм отримує від електронного контролера, котрий, у свою чергу, реагує на показання датчиків зовнішніх погодних умов і температури зворотної магістралі.

У разі потепління не треба буде відкривати вікна і гріти вулицю. Регулятор відрегулює відповідну температуру, що значно зменшить витрати теплоносія.

Перші дні застосування регуляторів споживання тепла  засвідчили значну економію коштів на обігрів приміщень. А ось такі важливі і цікаві дані наводив директор київського підприємства, яке їх виготовляє, Дмитро Шквірін: «За 5 років в Україні встановлено 1200 таких регуляторів. І кожен із них економить тепла за опалювальний сезон у середньому 100 гігакалорій. А це означає, що заощаджується 100 млн. куб. метрів газу, або 30 млн. доларів на його закупівлю».