З початку року в стінах харківської міліції вже загинуло три людини. Останній, найрезонансніший злочин, стався днями не в якомусь віддаленому райвідділі, а в центрі Харкова, у Головному управлінні МВС. Прокуратура Харкова порушила кримінальну справу й шукає свідків затримання і побиття ні в чому неповинної людини, унаслідок чого вона отримала травми, несумісні з життям, і померла в лікарні «Швидкої допомоги». Вражає те, що «допит із тортурами» вели, а потім і спритно замітали сліди «менти», які не загрубіли від щоденного спілкування з кримінальним світом, а зовсім ще юні нібито вартові закону, надія й майбутнє української міліції...
Подія сталася в четвер увечері, коли, за даними прокуратури, працівники обласного карного розшуку безпідставно затримали двох чоловіків в одному зі спальних районів Харкова. Через кілька годин після перебування в приміщенні Головного управління МВС у Харківській області, один з них — 32-річний Євген Звенигородський — помер у лікарні через численні травми. На думку слідства, він їх одержав після того, як його затримали працівники міліції, а незабаром і доставили у центральне управління Харківської міліції.
Спочатку в міліції стверджували, що їх співробітники діяли правомірно, оскільки затримані здалися правоохоронцям схожими на підозрюваних в одному зі злочинів. А за даними прокуратури, міліціонери затримали Звенигородського та Адоніна не лише незаконно, а й із застосуванням сили. Прокуратура має інформацію, що Євгена почали бити прямо на місці затримання, і тепер оперативні працівники шукають свідків цієї надзвичайної події. Далі, за офіційними даними, затриманих привезли в обласне управління міліції, де тривалий час утримували, били, вимагали гроші за те, щоб знову опинитися на волі.
За словами прокурора Харкова Євгена Поповича, на записах відеокамер спостереження, які встановлено і в управлінні, і на вулиці, чітко видно, що один із затриманих під час доправляння його в приміщення обласної міліції не міг уже йти нормально своїми ногами. Зафіксовано й те, хто його потім виносив з будинку МВС і хто супроводжував. Адже міліціонери після допиту із пристрастю самі винесли Звенигородського в сквер, звідки його забрала «швидка». У Євгена були численні розриви внутрішніх органів і травми голови. Товариш загиблого, якого також було побито, нині є головним свідком.
Дивує й те, що декілька співробітників міліції, зокрема, і з офіцерського складу, які постійно чергують на вході в ГУ МВС у Харківській області, не зупинили оперативників, які буквально волокли в приміщення побитих людей, не доповіли за командою про підозрілий випадок, мало того, не повідомили керівництву міліції, коли через деякий час людей викидали в сквер.
Нині у справі лише один підозрюваний — сержант міліції. Але відомо, що від служби відсторонено ще декількох людей і, швидше за все, їх також буде притягнуто до кримінальної відповідальності. Не таємниця, що в цих катуваннях брав участь і офіцер міліції. Усі вони досить молоді люди. За навмисне завдання тілесних ушкоджень, які спричинили смерть, і перевищення службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків, закон передбачає до 10 років позбавлення волі.
Як повідомив на час передачі цього матеріалу в редакцію начальник Служби внутрішньої безпеки обласного управління міліції Павло Юришев, обвинувачення висунули вже трьом співробітникам міліції, серед яких є і старший офіцер. Достеменно встановлено, що потерпілому були завдані тілесні ушкодження працівниками карного розшуку. Вони вимагали незаконну винагороду за непритягнення затриманих до кримінальної відповідальності. За відмову платити міліціонерам хабара до затриманих застосовувалося фізичне насильство.