Понад 80 відсотків сільських населених пунктів не мають містобудівної документації, що значно обмежує перспективи їхнього розвитку. Аби стимулювати органи місцевого самоврядування до цієї важливої роботи, залучати до процесів громадськість, в Україні за підтримки Європейського Союзу запроваджено проект «Плануємо громадою».

Головна проблема — інертність людей
Його переможцями стали чотири сільські ради: Петрівська Білгород-Дністровського району Одеської області, Миньковецька Дунаєвецького району Хмельницької області, Гадинківська і Крогулецька - Гусятинського району Тернопільської області. До того ж громада Гадинківців дещо випередила своїх партнерів.
— Усі важливі для життя людей питання повинні вирішуватися за їх участю, — переконаний координатор обласного ресурсного центру громад Ігор Стефанів. — Громада Гадинківців і прилеглих сіл зрозуміла це однією з перших. Участь у конкурсі могли взяти 43 сільські громади Гусятинського району, взяли лише п’ять, дві з них перемогли. Приємно працювати з людьми, які хочуть щось змінити у своєму селі, дбати про нього, як кожен дбає про власну садибу. Відчувши себе громадою, можна багато зробити. Я переконаний, що за ними підуть інші.
Слід сказати, що у пробудженні тернопільських громад велика заслуга саме Ігоря Стефаніва. Він давно і плідно співпрацює з міжнародними організаціями, допомагає сільським громадам складати бізнес-проекти, завдяки чому на Тернопільщину прийшло немало інвестицій. Об’єднавши кошти ЄС, обласного і районних бюджетів, гроші громади, чимало сіл проклали водогони, відремонтували ФАПи, поміняли вікна й двері у школах, купили шкільні автобуси. Тернопільщина одна з кращих в Україні, де реалізується проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».
Зробили за рік те, на що пішла би сотня літ
Директор Гадинківської школи І—ІІ ступенів Любов Білик зізнається, що спочатку сільська влада і її актив також не могли залучити мешканців до участі у громадських справах.
— Вирішили діяти через дітей, — згадує Любов Василівна. — Міркували так: їх інтереси точно не залишать байдужими батьків. Коли мене призначили директором, у школі було дуже холодно. Звернулася по допомогу до керівника фермерського господарства «Коваль» Володимира Коваля. Він з розумінням поставився до наших проблем і допоміг замінити систему опалення. Але чимало тепла втрачалося через старі вікна і двері, тоді ми взяли участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Надійшли кошти від міжнародних організацій, місцевого бюджету, люди склалися — всього витрачено понад 190 тисяч гривень. З червня до вересня замінили всі вікна й двері. Тепер у школі тепло. Батьки зрозуміли, що спільно можна багато зробити.
Так перейшли до проекту щодо планування території сільської ради. Точніше, це два проекти. Один — сільської ради, другий — громадської організації «Відродимо Гадинківці». Її засновник і автор проекту Оксана Русин розповідає, що бюджет розвитку села — три тисячі гривень на рік. Що можна зробити за такі кошти? А завдяки проектам змогли освоїти майже 300 тисяч гривень. Іншими словами, громаді потрібно було б сто років, щоб зробити те, що реалізовано за неповні два.
Головний архітектор проекту планування території Гадинківської сільської ради Ігор Бишев з Українського інституту цивільного сільського будівництва четвертий раз у цьому селі. Розповідає, що основні труднощі при проектуванні полягали у розміщенні цвинтарів (у Вигоді, наприклад, кладовище у центрі села), очисних споруд, сміттєзвалища. Треба було виділити зону під житлову забудову, комерційну діяльність, розміщення комунальних об’єктів і при цьому врахувати пропозиції мешканців сіл. Важливо, що було максимальне сприяння районної влади, оперативно розглядали всі спірні моменти районні та обласні погоджувальні організації. Ось чому громада Гадинківців зуміла першою отримати важливий документ.
— На жаль, нам цього не вдалося, — констатує Тетяна Павленко, координатор громадської організації з села Петрівки на Одещині. — Багато часу пішло на різні узгодження, утрясання. Організації, від яких залежало проходження проекту, не завжди йшли назустріч громаді, ставали в позу. Воістину ми продиралися до зірок через терни. А ще сподобалась активність громади Гадинківці. Здебільшого сільські люди інертні, а вони молодці.
 
Тернопільська область.
Оксана Русин (друга ліворуч) знайомить гостей зі схемою планування території сільради.