АРК

Гучна справа про масову вирубку дубів на території Ароматненської сільської ради Бахчисарайського району Криму, що в листопаді минулого року сколихнула громадськість півострова, благополучно розсипається. 

У цьому впевнені фахівці лісового господарства, які вважають, що правоохоронні органи ведуть розслідування вкрай неохоче.

Наша газета писала про цей випадок браконьєрства: 13 листопада 2010 року рейдова група держпідприємства «Бахчисарайське лісове господарство» на чолі з лісничим Михайлівського лісництва Олександром Березневим затримала на гарячому «чорних лісорубів». Під покривом ночі четверо місцевих жителів пиляли ліс. За вечір наказало довго жити 51 дерево дуба пухнатого. Збиток державі становив понад 50 000 гривень. До затримки зловмисників підключилася міліція, вантажний ГАЗ-66 із краденою деревиною було вилучено й поставлено на штрафмайданчик Бахчисарайського РВВС. Через 10 днів бахчисарайською районною прокуратурою стосовно браконьєрів було порушено кримінальну справу за ознаками статті 246 Кримінального кодексу України — «незаконна порубка лісу».

Далі події стали розвиватися за всіма законами сучасного детективного жанру, розповів кореспондентові «Голосу України» співробітник республіканського комітету з лісового та мисливського господарства автономії Максим Головань. Матеріали для проведення слідчої перевірки було передано в місцевий райвідділ міліції. У грудні зненацька з’явився справжній власник вилученої автомашини. За його словами, кілька років тому такий собі Євген (той само, що сидів за кермом ГАЗа) під виглядом набожної людини прийшов до хазяїна вантажівки й попросив у нього допомоги: мовляв, бідую. І жалісливий хазяїн просто взяв та й віддав прохачу... свою машину, щоб той заробив грошей на життя. А про те, чим займався Євген, добросердний власник, виявляється, навіть не здогадувався. Міліціонери вислухали зворушливу історію й... повернули машину.

До слова, особи всіх браконьєрів було офіційно встановлено (що підтвердив на офіційному сайті Відділ зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в Криму). Однак у бесіді зі співробітниками Бахчисарайського держлісгоспу слідчий стверджує, що встановити осіб, причетних до самовільної вирубки лісу неможливо. У кримінальній справі розглядається тільки одна кандидатура —  того-таки Євгена. За інформацією держлісоохорони держпідприємства «Бахчисарайське лісове господарство», подальший перебіг кримінальної справи планують зупинити.

За словами Максима Голованя, браконьєри, мабуть, відчувши свою безкарність, осміліли й почали погрожувати жорстокою розправою стражам лісового порядку. Приміром, лісничий Олександр Березнев, який не захотів на місці злочину «зам’яти» скандал, став жертвою нападу одного із затриманих браконьєрів. До того ж сталося це на очах у свідків.

Олександр Березнев уже звернувся із заявою до районного прокурора, зажадавши вжити заходів реагування за фактом здійснення протиправних дій з боку нападника, прямо пов’язаних з виконанням співробітником державної лісової охорони службових обов’язків.