Водопостачання завжди було головною турботою і проблемою шахтарського Свердловська, а останніми роками ситуація загострилася й потребує негайного вирішення.
Причина — аварійний стан ділянки водоводу «Молодогвардійськ—Свердловськ», Володарського водоводу (довжина 16 кілометрів), а також відсутність коштів на їхній ремонт і відновлення. За минулі 12 років місцева влада докладала чимало зусиль для пошуку інвестицій для цих цілей, однак домогтися позитивного результату не вдавалося. Як уважає перший заступник міського голови Михайло Слєсарєв, з урахуванням особливостей регіону найперспективнішим джерелом у місті та районі є шахтна вода. Втілити ідею її опріснення місцева влада намагається з 1999 року. Річ у тім, що в цьому регіоні свого часу було закрито п’ять шахт, одна з яких — імені Войкова — приймає всю воду з нині працюючих шахт «Червоний партизан» та імені Свердлова. За добу в річку скидається понад 11 тисяч метрів кубічних шахтної води. Чи можна її поставити на службу людині?
У ті роки народний депутат Олександр Єфремов, що очолював область, зацікавився й підтримав ідею свердловчан. Розроблений інститутом «Луганськдіпрошахт» пілотний проект «Будівництво очисних споруд з очищення шахтних вод шахти імені П.Л. Войкова м. Свердловськ» проектною вартістю 67 мільйонів гривень давав можливість місту отримати очищеної води питної якості в кількості 11,4 тисячі метрів кубічних на добу, тобто забезпечити 100-відсоткову потребу Свердловська. У 2004—2006 роках у цьому напрямі було освоєно 2,9 мільйона гривень. Однак у 2007 році роботи зупинили через припинення фінансування. Через два роки Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко зацікавилася проектом очищення шахтних вод у Свердловську й підписала відповідний наказ із виділенням під проект частини грошей з кіотських «зелених інвестицій».
У результаті ДП «Центр альтернативних видів палива», створений при Мінвуглепромі, замовив коригування програми. Тепер ідеться про японську технологію. Сьогодні фахівці компанії «Марубені» постійно навідуються до Свердловська для вивчення умов. Справа за малим. Національним агентством екологічних інвестицій України при Кабінеті Міністрів України в лютому-березні 2011 року буде проведено тендер, а в березні-квітні почнеться практична реалізація проекту. Головне, каже Михайло Слєсарєв, що вже визначено джерело фінансування. Йдеться про кошти, отримані від реалізації українських квот у рамках дії Кіотського протоколу. Так, ті-таки скандально нашумілі «зелені інвестиції». До речі, майбутню очищену воду в побуті вже стали називати «японською».