Щороку з початком операції «Первоцвіт» у суспільстві розгортаються суперечки, як зарадити масовому знищенню квітів, які перші сповіщають про пробудження природи. Екологи запевняють: представники МВС, природоохоронці, громадськість і, звичайно, ЗМІ свою роботу виконують добре. Уже можна казати, що суспільство поінформовано про шкоду, якої завдають природі квіткові браконьєри, а самі браконьєри — про юридичні і фінансові наслідки. Тож щороку кількість порушників зменшується.

Та святкувати перемогу рано. По-перше, первоцвіти потребують не тільки збереження, а й відродження. А по-друге, наприкінці зими, особливо в містах, аж надто хочеться помилуватися ніжними квітами. А отже, на цей товар завжди знайдеться покупець. То який вихід?

Уже нині багато продавців, затриманих із підсніжниками, запевняють, що зірвали квіти не в лісі, а у власному садку. Але закон, як пояснюють інспектори, забороняє «вилучати підсніжник із природного середовища», не розрізняючи ліс і присадибну ділянку. Саме це і не дає змоги квітникарям розпочати вирощувати підсніжники спеціально для продажу.

Насправді і підсніжники, і конвалії, і проліски дуже легко вирощувати не лише на подвір’ях чи клумбах, а й навіть на міських балконах. Це скаже будь-хто, хто спробував так зробити. Навіть автор цих рядків. А отже, фахівцям налагодити вирощення первоцвітів в оранжереях неважко й поготів.

Таку думку поділяють і читачі нашої газети, яким небайдуже, що в Україні щороку зменшується популяція первоцвітів. Зокрема, учасник війни і ветеран праці Микола Титянчук з міста Бар радить у своєму листі: оскільки підсніжники і конвалії легко вирощувати штучно, слід займати ними нові ділянки в лісах, ботанічних садах, парниково-тепличних і оранжерейних господарствах, на землях учгоспів і, звичайно, на присадибних ділянках та міських клумбах. Для цього наш читач радить під наглядом спеціалістів і з дозволу природоохоронців організувати реалізацію квітів і посадкового матеріалу у спеціалізованих квіткових магазинах. Надавати бажаючим узяти участь у розмноженні первоцвітів відповідну інформацію та спеціальну літературу.

Нинішні природоохоронні закони базуються переважно на заборонах збирати і реалізовувати рідкісні квіти. Та самими заборонами, переконаний наш читач, справі відновлення первоцвітів не зарадиш. Краще надати людям можливість законно придбати посадковий матеріал конвалій, підсніжників та інших червонокнижних квітів, які можна і треба відроджувати на нашій землі. А для цього потрібно повністю переглянути підхід до охорони природи.