Японські фермери хочуть захищати врожаї від набігів диких кабанів та оленів за допомогою вовків, куплених у Росії та Китаї. Проект ввезення до країни вовків вивчають у префектурі Ойта на острові Кюсю, передає ІТАР-ТАКС.
Одним з ініціаторів придбання за кордоном хижаків став мер Хасімото. Він запропонував виділити в бюджеті необхідні кошти. Але спочатку план має отримати схвалення більшості жителів містечка Бунгооно, сусідніх районів і центральної влади. Ідею мера підтримує почесний професор Токійського сільгоспуніверситету, голова Японського товариства з вивчення вовків Наокі Маруяма. «Ефективність використання цих хижаків для скорочення збитку, що йог завдають природі інші дикі тварини, науково доведена, — підкреслив він. — Як правило, вовки на людей не нападають». З його точкою зору вже згодні жителі п’яти селищ префектур Ойта та Міе. Ще п’ять селищ вивчають пропозицію.
У цьому регіоні ростуть популярні в місцевій кулінарії та східній медицині гриби «сіітаке», врожаї яких привертають особливу увагу кабанів. А олені, що розплодилися, нерідко відвідують рисові поля та гаї. Торік загальний збиток близько 17 тисяч господарств досяг значної для цих місць суми — 24 мільйони ієн (майже 300 тисяч доларів).
Статтю витрат збільшило спорудження різних пасток та загородок, в яких за рік опинилося понад дві тисячі кабанів та оленів. Але реальний збиток від їхніх нашесть, підкреслюють у райвідділі сільського господарства, набагато більший, оскільки далеко не всі потерпілі повідомляють владі про свої збитки.
Зазначимо, що вовків немає в Японії з 1905 року.