На черкаському підприємстві «ЧеркасиЕлеваторМаш» ще у 2004 році сконструювали обладнання, яке виготовляє екологічно чисте та економне тверде паливо.

— Після виробничих випробувань, — ділиться директор заводу Ігор Одокієнко, — у 2006 році, ми запустили новий екструдер у серійне виробництво. За наступних чотири роки виготовили більш як сто одиниць повнокомплектних ліній. Наші машини переробляють тирсу, солому, полову, лушпиння соняшнику, гречки, кострицю льону, інші відходи лісового та сільськогосподарського виробництва на зручні і теплоємні брикети.
Черкаська новинка швидко завоювала свою нішу на ринку енергозберігаючих і екологічно чистих товарів. Її постійними замовниками стали підприємства Росії, Польщі, Угорщини, Німеччини, Хорватії, Сербії. На міжнародній виставці в Ганновері український екструдер-брикетувальник отримав позитивну оцінку фахівців. Кілька країн ЄС запропонували черкащанам співпрацю. Навіть далека Аргентина стала партнером «ЧеркасиЕлеваторМашу» й відкрила в себе його представництво.
За даними експертів у галузі енергобезпеки, українські виробники альтернативних видів палива протягом 2009—2010 років щомісяця відправляли у країни близького та далекого зарубіжжя понад 600—700 тонн продукції. Натомість вітчизняні споживачі закуповували лише 40—60 тонн, що становить близько 10 відсотків від виробленої маси.
Як повідомив на своєму інтернет-ресурсі голова української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надеїн, тільки в жовтні-листопаді цього року тенденція щодо поставок почала змінюватися. Українські споживачі впродовж двох місяців осені закупили не менш як 200 тонн альтернативного палива. Головна причина «прозріння» співвітчизників, зазначає Іван Надеїн, — стрімке зростання цін на газ та електроенергію, які, за прогнозами, не зупиняться і в 2011 році. Обігрів приміщення за допомогою паливних брикетів чи гранул, підкреслює експерт, на 40 відсотків дешевше, ніж опалення природним газом. Ця серйозна обставина і змушує власників житлових будинків, керівників підприємств і фірм шукати альтернативні джерела тепла.
— Особливо вигідно мати брикетувальник тим підприємствам, де є власні рослинні, деревообробні відходи виробництва, — продовжує Ігор Одокієнко. — Екструдер утилізує всю непотрібну сировину, а виробник брикетів ще й матиме неабияку вигоду. Отримана теплова енергія буде на 31 відсоток дешевша за тепло з вугілля і на 93 відсотки — ніж із природного газу.
 
Черкаська область.