Перший в Україні біогазовий завод потужністю 3 мегавати електроенергії на годину стане до ладу наступного року у Волновасі (Донецька область). Сировинну базу забезпечуватимуть винятково відходи — гній, кізяк, солома, залишки виробництва олії та інша органіка. Для безперебійного процесу утворення біогазу протягом року знадобиться близько 70 тисяч тонн біомаси, з якої вийде 14 мільйонів кубометрів альтернативного газу.
«Наше підприємство здатне забезпечити такий обсяг за рахунок власних ресурсів, — запевнив директор проекту з енергоефективності акціонерного товариства «Екопрод 
А.Т.» Федір Мельников. — Ми маємо в обробці понад 20 тисяч гектарів орної землі, 6 тисяч голів великої рогатої худоби, є свині і птиця, а також цехи з переробки сільгосппродукції. Уміст метану в біогазі становить 55—60 відсотків. Тобто річний обсяг виробленого газу відповідає 8 мільйонам кубометрів природного».
Співрозмовник зазначив, що сьогодні законодавство не дозволяє запускати альтернативний газ до газотранспортної системи. Але є можливість перетворити біогаз на електроенергію через спалювання його в когенераційних установках. Під час спалювання виділяється тепло, яке буде спрямовано на виробництво кормових дріжджів та спирту із зерна. «Як недержавне підприємство, ми повинні денатурувати спирт, але це не стане загрозою для високої ліквідності продукту, — пояснює Ф. Мельников. — Наприклад, етиловий спирт, змішаний з бензином, пере- творюється на паливо, яке використовується для двигунів внутрішнього згоряння, — біоетанол. Він широко використовується в розвинених країнах для заправки автомобілів. Затребуваний денатурований спирт і в хімічній промисловості. Але головна перевага біогазового заводу для нашої галузі — отримання багатих на поживні елементи біологічних добрив, які можуть повністю замінити використання мінеральних у вирощуванні сільгоспкультур.
Проектантом підприємства стала німецька компанія. Для залучення коштів «Екопрод» веде переговори з Європейським банком реконструкції і розвитку, який спеціалізується на проектах, пов’язаних з енергоефективністю та відновними джерелами енергії. Нині експерти банку вивчають усі умови здійснення проекту. Очікується, що він може окупити витрати протягом п’яти років. У Волновасі сподіваються, що зможуть скористатися і низкою державних ініціатив — наприклад, «зеленими» тарифами, звільненням прибутку від оподаткування, пільгами з імпортування обладнання для виробництва альтернативних джерел енергії.
На запитання, чи не вплине на екологічну ситуацію в місті спорудження нового заводу, директор проекту відповів так: «Звичайно, в місцях приймання субстратів квітами не пахнутиме. Але мешканці Волновахи можуть дихати спокійно. Місце під будівництво підприємства розташовано на виїзді, до найближчого житлового об’єкта — більш як 600 метрів, що відповідає санітарним нормам. Підвезення сировини також забезпечуватиметься не центральними вулицями. Маршрут пролягатиме далеко від житлових масивів. Але головне те, що бродіння всієї біомаси здійснюється в герметичних метантенках. Це обов’язкова умова для утворення анаеробних бактерій, необхідних для отримання біогазу».
 Коментар експерта
Наталія ЄРЕМЕНКО, керівник проекту «Ініціативи «чистої» енергії на прикладі успішного фінського досвіду»:
— Якщо задіяти всі наявні на планеті відходи сільськогосподарського виробництва, вони вдвічі зможуть покрити попит на енергію у світі. І це вже не фантастика. Біомаса становить 64 відсотки всіх відновних джерел енергії, які використовуються в Євросоюзі. У нашій країні в загальному обсязі споживання первинних енергоресурсів біомаса становить лише 0,5 відсотка. Тоді як потенційні можливості її використання, за попередніми розрахунками, досягають 12 відсотків, а це понад 24 мільйони тонн умовного палива на рік.