В одеському житломасиві «Шкільний» упродовж трьох років успішно працює спільний шведсько-український проект із впровадження енергозбережних технологій у житлово-комунальному господарстві. 
Якщо говорити коротко, то суть експерименту із впровадження якісно нової схеми опалення житлових будинків полягає в тому, що на зміну застарілій котельні, що подає тепло до будинків, на зміну дірявим трубам, через які йшло в пісок до 40 відсотків гарячої води, прийшли компактний модуль-котельня з виробництва теплової енергії та азбестопластикові труби із терміном експлуатації 100 років. Сьогодні в мікрорайоні «Шкільний» проблема гарячої води і тепла у квартирах цілком відсутня.
Постійно перебувають у стані «енергетичного голоду»
Про цей вдалий спільний шведсько-український проект ішла мова на спільній зустрічі Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Швеція в Україні Стефана Гуллгрена та заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Олександра Малина. Під час цієї зустрічі обговорювали можливість початку реалізації другого етапу спільного проекту.
Необхідність у його реалізації спричинена тим, що Одеська область і Одеса постійно перебувають у стані «енергетичного голоду». Для того, щоб його втамувати, необхідно не тільки нарощувати потужності з генерації енергії, а й дбайливо її витрачати.
Потреби Одеського регіону в електроенергії становлять 1050 МВт. Водночас генерація єдиного енергоджерела — Одеської ТЕЦ, побудованої в 50-х роках минулого століття, — у зв’язку з його позамежною зношеністю становить 16 МВт на рік. Усе це зробило питання впровадження енергозбережних технологій ключовими в економічному розвитку Одеської області.
Нині триває розробка програми енергозбереження в Одеській області на 2011—2020 роки. Основне в новій програмі — енергоаудит. Очікується, що на її реалізацію буде виділено кошти з міського та обласного бюджетів. У 2010 році на програму енергозбереження в регіоні не було виділено жодної копійки. Найближчі за часом впровадження об’єкти програми енергозбереження розташовані в Болградському, Миколаївському, Савранському, Балтському та Ширяєвському районах
Основні параметри програми енергозбереження відомі: будівництво систем автономних теплоелектростанцій для міста і для сільської місцевості, впровадження систем нетрадиційного спалювання палива, розвиток виробництва синтетичного рідкого палива з нетрадиційних джерел енергетичної сировини, вітрова і сонячна енергетика.
Не хочеш заощаджувати — плати штраф!
Економічні санкції за перевитрату підприємствами енергії виявилися потужним засобом для того, щоб керівники всерйоз почали застосовувати заходи з організації енергозбереження. Нинішнього року за перевитрату енергії було піддано штрафам 15 великих підприємств, серед яких Одеська ТЕЦ, Одеська залізниця, Синтез-Ойл, Газ Ойл та інші. Підвищення тарифів на енергоносії змусило керівників підприємств впроваджувати енергозбережні технології.
А впровадження таких технологій призводить до зниження енергоємності виробленої продукції. Їхню ефективність уже відчули на кондитерському об’єднанні та хлібозаводах. А от у житлово-комунальному господарстві ні штрафами, ні адміністративними стягненнями домогтися відчутних результатів в енергозбереженні поки що не вдалося. Чому? Причина в тому, що модернізації потребує весь житлово-комунальний комплекс — від котельні, теплотрас до внутрішньоквартирних батарей для опалення. На це необхідно тільки в Одесі 50 мільярдів (!) гривень. Грошей таких немає в жодному бюджеті.
Буквально днями у віддаленому Балтському районі побувала делегація з Польщі. Члени делегації представляють проект «Енергоносій без кордонів». Польські експерти приїхали в Одеську область для формування системи підтримки процесів трансформації енергетичного менеджменту в регіоні. Координатор проекту професор Гражена Шестер разом із колегами обговорила з керівництвом району проблеми енергозбереження. Гості ознайомилися з роботою місцевих котелень на різних видах палива (вугіллі, газі, електроенергії, бітумі). Висновок експертів із Польщі був оптимістичний: у районі є чудовий стартовий майданчик для створення системи енергозбережних технологій.
Одеська область.