На Харківському танкобудівному заводі ім. Малишева врочисто передали Міністерству оборони десять бойових машин «Булат».

Першу партію із загального замовлення на 29 модернізованих машин відправили у війська 27 жовтня. Наступну партію в десять танків відправлять у березні 2011-го, повідомили представники Мінпромполітики. До кінця наступного року замовлення буде повністю виконане.

На врочистому переданні були присутні заступники міністрів промислової політики й оборони, керівництво й співробітники підприємства, виконувач обов’язків харківського міського голови Геннадій Кернес, заступник голови облдержадміністрації Володимир Бабаєв.

Подія справді знакова. Раніше харківський танкобудівний завод виробляв щомісяця десятки сучасних танків, які надходили на озброєння не тільки власної армії, а й багатьох інших країн світу. З початком конверсії унікальне виробництво спецтехніки неодноразово хотіли перепрофілювати для потреб народного господарства. Як не намагалися директори заводу пояснити чиновникам, що на такому устаткуванні можна робити «або танки, або нічого», їх не почули. У результаті танкобудівна галузь була зведена майже до нуля, а виробництво обіцяних мотоциклів, автомобілів, комбайнів та інших виробів так і не закріпилося на ринку.

Заступник міністра промполітики Костянтин Кучер зазначив, що сьогодні у зв’язку з переозброєнням української армії в танкової галузі з’явилися значні перспективи. За словами заступника міністра оборони Володимира Омельянчука, наступного року фінансування збільшиться, й на заводі імені Малишева зроблять перші десять танків «Оплот». Це ультрасучасні бойові машини, причому повністю української розробки й виробництва.

Фото автора.