Нещодавно у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» відбувся Міжнародний форум «Інновації і високі технології». А в рамках форуму — ІІ міжнародна спеціалізована виставка «Високі технології-2010» та конкурс інноваційних проектів. Державне агентство України з інвестицій та розвитку мало там свій стенд. Проекти відбирали регіональні центри держагентства по всій Україні, а тому спектр експонатів і проектів був надзвичайно різноманітний. Це і новітні технології в будівництві, і розробки нових методів лікування, і нові види освітлювальних приладів та електричних обігрівачів тощо.
Особливо вдалі були проекти та експонати від Київського регіонального центру з інвестицій та розвитку, яким керує Олександр Шараєнко. Серед них — проекти в галузі енергозбереження від білоцерківської фірми «Арго».
Технології з енергозбереження типу утеплення стін, пластикові вікна, газове обладнання з максимальним ККД, лічильники енергоносіїв — практично вже освоєні й широко поширені в Україні. Але вони розв’язують здебільшого проблему скорочення витрат на опалення квартир, що мають індивідуальне опалення та гаряче водопостачання. А що робити мешканцям квартир з централізованим опаленням? За нього йде фіксована оплата, незалежно від якості, а що стосується гарячої води, то в деяких регіонах України вона взагалі може бути відсутня або постачатися з перебоями. Зазначена фірма «Арго», яка шукала партнерів-виробничників, продемонструвала технологію, завдяки якій постачання мешканцям гарячої води здійснюється безплатно за рахунок непродуктивного тепла, яке виділяють побутові газові прилади, в цьому разі домашня газова плита. Остання використовує на приготування харчів лише 59 відсотків тепла спаленого газу, решта теплової енергії не бере участі в корисній роботі. Енергозберігаюча технологія передбачає встановлення на газовій плиті конфорки-утилізатора. Вона як звичайна конфорка виконує традиційну функцію варки рідини. Але тепло, що раніше нагрівало стіл газової плити та спричиняло його постійне пригорання, в цьому разі вловлюється конфоркою-утилізатором і підігріває воду, котра циркулює всередині конфорки. Ця вода подається в бойлер, де накопичується протягом певного часу. Отриману з бойлера гарячу воду споживач використовує на власний розсуд. Придбавши таку конфорку, споживач може її окупити лише за два місяці.
Ще одну цікаву технологію фірма «Арго» продемонструвала в іншій галузі енергозбереження — виробництві рідкого альтернативного палива мазуту марки М100. Тут сировиною є біомулові відходи міських очисних споруд, а саме: паливо має навіть кращі характеристики, ніж його аналог — традиційний мазут, до того ж його вартість набагато нижча. Інший позитивний ефект цієї технології — очищення очисних споруд від токсичних відходів.
Цими технологіями зацікавилися не лише підприємці України, а й зарубіжні партнери, які шукають можливі варіанти взаємовигідної співпраці з авторами українських інновацій.