У першому півріччі податкова служба Харківської області посіла друге місце в країні за обсягами надходжень до державної казни, поступившись лише столиці. До зведеного бюджету податківцями спрямовано 7 мільярдів 576 мільйонів гривень, що на 2 мільярди 35 мільйонів гривень більше, ніж торік. Бюджет держави додатково отримав 55,9 мільйона гривень. Такі цифри оприлюднив голова обласної ДПА Станіслав Денисюк на підсумковій нараді щодо результатів роботи колективу в першому півріччі.

— Станіславе Федоровичу, збирати податки у кризу нелегко, чи не так?

— Авжеж. Але працювати треба сумлінно та відповідально, попри будь-які перешкоди. Саме такий підхід до роботи у харківських податківців, які не списують недоліки в роботі на кризові явища, а добросовісно виконують свою справу. Завдяки концентрації зусиль всіх підрозділів та їх злагодженим діям, серйозній аналітичній роботі щодо фінансово-господарської діяльності платників, розрахунку конкретних резервів, завдяки погашенню податкового боргу та активному наступу на тіньову економіку нам вдається і забезпечувати план, і перевиконувати його. Президент України Віктор Янукович зазначив, що в країні діє сучасна, ефективна податкова служба, яка забезпечує майже 60 відсотків надходжень до бюджету. В цьому є і вагомий внесок податкової служби Харківського регіону. Рік у рік збільшуються темпи зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів. За підсумками першого півріччя до загального фонду державного бюджету податківці Харківщини перерахували 5 мільярдів 527,6 мільйона гривень податків і зборів, що становить 100,3 відсотка розрахункової бази. Проти відповідного періоду минулого року збір платежів збільшився на 1 мільярд 867,8 мільйона гривень, або на 51 відсоток.

— За рахунок яких саме податків збільшились обсяги надходжень?

— Найбільший приріст порівняно з минулим роком дав акцизний збір — 1 мільярд 3,7 мільйона гривень, ПДВ — 297,4 мільйона гривень, податок на прибуток — 202,2 мільйона. Слід зазначити, що Харківщина забезпечує майже третину (29,1 відсотка) надходжень акцизного збору з вироблених в Україні товарів, за абсолютним показником посідає перше місце в державі. Поліпшилась ситуація з відповідністю показників темпів зростання обсягів продукції та збору платежів до бюджету. Краще почали платити податки майже всі бюджетоутворюючі сектори економіки. Крім того, податківцям Харківщини вдалося збільшити й надходження з ПДВ.

Виконання нами планових показників жодним чином не пов’язане зі збільшенням податкового тиску на платників. Навпаки, ми зменшуємо кількість перевірок суб’єктів господарювання. Взагалі змінюється філософія спілкування з платниками податків, насамперед вона полягає в переході від жорстких фіскальних методів до добровільної сплати платежів. Ми відійшли від тотального контролю і перевіряємо підприємства, які мають ризики можливого ухиляння від оподаткування. Але, незважаючи на це, реальні надходження в бюджет від контрольно-перевіряльних заходів зросли. Так, за перше півріччя цього року ми провели на 226 перевірок менше, ніж за аналогічний період минулого року, тоді як надходжень збільшилось на 16,4 мільйона гривень. Дякуючи партнерським відносинам з платниками, рівень добровільної сплати податків зріс з 94,5 відсотка станом на 1 січня 2010 року до 95,7 — станом на 1 липня.

— Стверджують, що значна частина економіки країни перебуває у тіні. Ви такої самої думки?

— На жаль, сумлінна сплата податкових зобов’язань ще не стала нормою для наших платників. Справді, певна частина грошового обігу країни все ще перебуває в тіні, але податківці жорстко захищають фінансові інтереси держави. Від квітня цього року Державна податкова служба України проводить загальнодержавні операції «Бюджет» та «Щит». Головна мета «Бюджету» — запобігти мінімізації сплати податків підприємствами, які мають значні обсяги доходів та низьку податкову віддачу. Ми вже перевірили 69 підприємств «вигодонабувачів» та 75 СГД підприємств категорії високого ризику. Як наслідок, донарахували у бюджети 947,4 мільйона гривень, зменшили збитки на 85,7 мільйона гривень, запобігли незаконному відшкодуванню ПДВ на 11,5 мільйона. Податковою міліцією області в рамках операції «Бюджет» порушено п’ять кримінальних справ.

Операція «Щит» спрямована на протидію незаконному ввезенню на територію країни товарів та їх подальшому обігу на внутрішньому ринку. Нас цікавлять недобросовісні імпортери та суб’єкти господарювання, які займаються реалізацією високоліквідних груп товарів імпортного виробництва. І тут ми діємо спільно з колегам з інших регіонів і митною службою. Результати говорять самі за себе. Обсяг донарахувань сягнув 22,3 мільйона гривень. Вилучено незаконно завезених на територію країни товарно-матеріальних цінностей на суму 3,6 мільйона гривень, а з тіньового обігу підакцизних товарів — на 2,5 мільйона гривень. Порушено 20 кримінальних справ і притягнуто до адміністративної відповідальності 51 особу.

Чимало клопотів завдає робота з суб’єктами господарювання щодо подолання таких негативних явищ, як виплата заробітної плати у «конвертах», ведення подвійної бухгалтерії, використання праці неоформлених найманих працівників. Якнайшвидше вирішення проблеми легалізації тіньових робочих місць, ліквідація заборгованості при виплаті заробітної плати та недопущення її виплати у розмірах, менших за законодавчо встановлений рівень, сприятиме максимальному наповненню місцевого бюджету та підвищенню соціальних стандартів населення. Так, спеціалістами управління оподаткування фізичних осіб було здійснено моніторинг оголошень про прийом на роботу в регіональних засобах масової інформації. Під час перевірки виявлено 13 суб’єктів господарювання, що займаються виготовленням взуття й пошиттям одягу, в яких працювало 769 неоформлених працівників. За результатами перевірок до бюджету донараховано 787,9 тисячі гривень. Один з «винахідливих» підприємців використовував працю 68 робітників, трудові відносини з якими не оформив офіційно, тому й зарплату виплачував у «конвертах». За це його позбавлено права використовувати спрощену систему оподаткування, на користь держави з підприємця стягнуто 405,7 тисячі гривень.