Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини отримав від обласного управління СБУ розсекречені архівні матеріали кримінальної справи проти єврейської німецькомовної поетеси Рози Ауслендер. Справу порушив НКВС у 1940 році, коли Буковина увійшла до складу Радянського Союзу.
Скарб, котрим не володіє жодний музей світу, — так ці документи називають науковці. Тепер ознайомитися з колишніми таємницями НКВС зможуть усі охочі, незабаром музей відкриє присвячену кримінальній справі експозицію. Про те, у чому звинуватили тоді Розу Ауслендер та коли закрили порушену проти неї кримінальну справу, науковці розповіли під час передання архівних матеріалів до фондів музею.
Відомо: в 1921 році поетеса емігрувала до США. Саме там вона опублікувала свої перші вірші. Десять років потому через хворобу матері Ауслендер знову повернулася до Чернівців. Повернення одразу насторожило управління НКВС — поетесу запідозрили у шпигунстві. Її реабілітували лише у 1995 році.
Уродженка Чернівців Роза Ауслендер походить з асимі-
льованої єврейської родини, в якій дотримувалися водночас єврейських та німецьких традицій. Тому представники обох громад вважають цю подію історичною.