Із досьє «Голосу України»

Анатолій Ліпкан — генеральний директор ВАТ «Уманьферммаш», заслужений машинобудівник України, депутат Черкаської обласної ради, голова комісії з роботи галузей народного господарства. Нагороджений орденом «Знак пошани» та Почесною грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом». Кавалер ордена «За заслуги» всіх трьох ступенів. Неодноразовий переможець всеукраїнського конкурсу на звання «Кращий роботодавець року», нагороджений золотими і срібними медалями та дипломами за участь у міжнародних сільськогосподарських виставках. За великий багаторічний внесок в соціально-економічний розвиток Шевченкового краю йому присвоєно високе звання Почесного громадянина Черкаської області, а також міста Умані. Народного визнання удостоївся й від жителів міста Рожище Волинської області, де починав свою кар’єру. Нині очолюване Анатолієм Ліпканом підприємство лідирує у галузі вітчизняного сільгоспмашинобудування за обсягом виробленої продукції, за прибутками, продуктивністю праці, середньою зарплатою, соціальними стандартами для працівників акціонерного товариства.

Щороку в останні вихідні вересня в Умані вшановують машинобудівників. Адже понад 30 відсотків промислового виробництва міста припадає на відкрите акціонерне товариство «Уманьферммаш». Як запевняє міський голова Юрій Бодров, ВАТ потужно підтримує соціально-культурний розвиток Умані, лідирує у справі меценатства та добродійності. Кожний навчально-виховний, лікувальний, спортивно-оздоровчий заклад відчуває цю турботу. Колектив заводу реконструював і утримує своїм коштом стадіон європейського рівня, відкрив два спортивні комплекси, впорядкував житловий мікрорайон, допомагає впорядковувати парки та сквери міста.

На думку Юрія Бодрова, своїми успіхами уманські машинобудівники завдячують генеральному директорові підприємства, неординарній особистості, талановитому організаторові і сучасному менеджерові Анатолію Васильовичу Ліпкану. «Майже три десятиріччя Анатолій Васильович стоїть біля керма «Уманьферммашу», — зауважив міський голова, — а молодечого завзяття, ентузіазму, нових ідей у нього стільки, ніби він щойно почав керувати заводом. Його унікальна працездатність, стратегічне мислення, вміння виходити переможцем з найскладніших виробничих ситуцій викликають щире захоплення і повагу у колективі заводчан, серед колег, жителів області, — в усіх, хто його знає».

— Щороку ми випускаємо продукції на сотні мільйонів гривень, — охоче розповідає про своє підприємство Анатолій Васильович. — Це бурякозбиральні комплекси, ґрунтообробна техніка, механізми для переробки сільськогосподарських культур та транспортування. Загалом 70 видів продукції та 250 видів різноманітних запчастин. Уманську марку добре знають не лише в Україні, а й за кордоном: у Росії, Польщі, Сербії, Казахстані, Азербайджані, Молдові. Нещодавно отримали замовлення на виготовлення бурякозбиральної техніки для Ірану. Там функціонує 37 цукрових заводів. Італійці зацікавилися нашим прес-підбирачем післяпожнивних решток. Одне слово, працюємо у поті чола, намагаємося не відставати від новинок сучасного сільгоспмашинобудування і потреб аграрного ринку.

Утім, наголосив Анатолій Ліпкан, крокувати в ногу з європейськими машинобудівниками можна буде лише тоді, коли держава по-справжньому опікуватиметься цією важливою галуззю. Зокрема, фінансуватиме нові технічні і технологічні розробки, проекти, винаходи. «Наші українські конструктори не менш талановиті, ніж німецькі чи французькі, — зауважив генеральний директор, — але стартові можливості працювати над новітніми видами техніки, які є тут і там, не можна, на жаль, навіть порівняти...»

Та попри це уманьферммашівці сповна використовують внутрішні резерви, залучають інвесторів, шукають вигідних партнерів. А ще — високопрофесійних інженерів-конструкторів, менеджерів найвищого класу для просування своєї продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Й досягають у цьому успіху. Справжні фахівці своєї справи із задоволенням приймають запрошення генерального директора працювати на «Уманьферммаші», бо тут є всі можливості для професійного зростання. І, що не менш важливо, для забезпечення своєї родини житлом, добробутом, затишком. Непоодинокий приклад, коли молода сім’я спеціалістів, прибувши до Умані, отримує від акціонерного товариства ключі від нової квартири упродовж одного року. Тільки за останні 19 років «Уманьферммаш» побудував для заводчан 967 квартир. У червні цього року здав новий житловий будинок на 72 квартири і продовжує будувати нову дев’ятиповерхівку.

Працівники підприємства постійно відчувають соціальну захищеність. Їх безплатно підвозять на роботу і з роботи. Вони мають недорогі і смачні обіди в заводських їдальнях, тут є комфортні побутові кімнати з душем та сауною, спортивні зали. Кожен працюючий може оздоровити свою родину на березі Чорного моря на пільгових умовах. До того ж при наданні відпустки виплачується на оздоровлення матеріальна допомога в розмірі 65 відсотків середньомісячного заробітку. Всім, хто мешкає у будинках з пічним опаленням, підприємство відпускає тверде паливо з 50-відсотковою знижкою. Для робітничої молоді — свої пільги. Хлопці і дівчата навчаються у вищих навчальних закладах за рахунок заводу. При одруженні та народженні дитини молодята отримують матеріальну допомогу. Не забувають машинобудівники і своїх ветеранів — щороку вітають їх зі святами подарунками, продуктовими наборами, забезпечують на зиму паливом.

На «Уманьферммаші» діє мережа магазинів та їдалень, функціонує два гуртожитки. А вся територія підприємства потопає у доглянутих сквериках, різнобарвних квітниках і зелених газонах.

— Це справді передове, сучасне, успішне підприємство, — переконаний голова Черкаської облдержадміністрації Герой України Сергій Тулуб. — Ми не тільки пишаємося «Уманьферммашем», а й робимо все від нас залежне, щоб досвід машинобудівників, їх творчий запал і завзяття, постійне прагнення до нового, ефективнішого, брали на озброєння інші колективи промислових та сільськогосподарських підприємств Черкащини.

Черкаська область.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Стропальник Іван Осадченко та менеджер Сергій Стефанчук перед відправкою техніки на експорт.

Директор Анатолій Ліпкан тридцять років на своєму посту.

Токар-розточувальник Володимир Безлюдний, майстер своєї справи.

Оператор Олександр Бурбеза за роботою.